Tean, et igal värskel lapsevanemal on erinevad kulutused, aga minul läks lapse sünni ja aastaseks saamisega 1114 eurot.

Toon välja kategooriate kaupa:

1) Tarbed (vanker/käru, turvahäll, beebimonitor, vann, voodi jms ― turvahälle pidime ostma 2, sest esimene osales autoavariis ja polnud pärast seda enam turvaline) 316 eurot

2) Apteek 285 eurot

3) Mähkmed (ühekordsed) 215 eurot

4) Söök (purgipüreed ja pudrupulbrid) 138 eurot

5) Muu (niisked salvrätid, beebipuuder, riide/nõudepesu vahendid) 72 eurot

6) Riided 51 eurot

7) Mänguasjad 37 eurot

See, et esmastele beebitarvetele kõige rohkem kulus, ei üllata vist kedagi (turvahällid ostsime uuena, ülejäänud asjad kasutatuna), aga minu jaoks tuli üllatusena apteegikraam, mis ületas isegi aastase mähkmekulu. Kõik need gaasirohud ja kreemid maksavad kokkuvõttes siiski rohkem kui arvasin. Mähkmed olid mugavuse pärast ühekordsed. Päris palju kasutasin ka niiskeid salvrätte.

Söögiga oli nii, et alati ei viitsinud ise püreed keeta ― poest valmiskujul osta oli sageli mugavam. Siiski tegin ka ise putrusid, pasteeti jms, mida poest lihtsalt ei saanud.

Riideid ja mänguasju toodi kottide kaupa. Ise ostsin väga vähe. Riideid oli rohkemgi kui beebi üldse kanda jõudis. Mänguasju on juba 3 kotitäit ja tekib pidevalt juurde.

Aasta peale see kogusumma ära jagatuna oleks ca 93 eurot kuus. Kui siit veel lapsetoetus maha võtta, siis igakuine keskmine väljaminek oli 74 eurot.

Hetkel märgin üles lapse teise eluaastaga seotud kulutusi. Minu arvestuse kohaselt peaks nii olema, et mida suurem laps, seda suuremaks lähevad ka kulutused. Järgmise aasta alguses, mil laps saab kaheaastaseks, saan teada, kas see peab paika või mitte.