16-aastane on siiski väga mõjutatav iga erakonna poolt. Kui kõnnib vastu näiteks keegi keskerakondlane, jagab pastakaid, rinnamärke või õhupalle, siis küllap ongi see selle noore valik, kuna temal oli kokkupuude tolle erakonna ühe liikmega.

Veel mängib kindlasti ka suuresti rolli see, et kui näiteks Keskerakonna valimine on klassis ebapopulaarne, siis on väga tõenäoline, et ka tema ei vali Keskerakonda, vaid valib selle, kelle poolt klassis kõige enam hääletataks.

Olen rohkem kui kindel, et poliitiline teadlikkus tuleb aastatega, elukogemusega, ajaga. See ei tule nii, et kui saad 16-aastaseks, siis juba täpselt tead, keda või mida valima pead - kes muudab võimalikult lühikese ajaga Eesti riigi võimalikult heaks riigiks.

Kindlasti ei oska 16-aastane valida kedagi, kes oleks Eesti riigile tõesti kasulik, sest ilmselgelt ei tea ta poliitikast suurt midagi. On kindlasti ka erandeid.

Arvan, et see, kui tõesti saaks juba 16-aastased valimisõiguse, on lihtsalt häälte juurde soovimine, sest siis on rohkem inimesi, kes hääletavad. Mina nimetaks seda väljapressimiseks.

Muidugi ma saan aru nendest noortest, kes sooviksid 16-aastaselt saada valimisõigust, sest ka mina selles vanuses olin kindel, et suudan langetada õigeid ja kasulikke otsuseid. Paraku nüüd, 18-aastasena, ma selles enam nii kindel ei ole. Elukogemust on liiga vähe, ka haridussüsteemis ei selgitata piisavalt poliitilist süsteemi, mis aitaks teha niivõrd noorel inimesel ''õige valik''.

See on minu arvamus ja ma ei mõista kedagi hukka, kui see ka tõesti jõusse läheb. Paraku ei mõista mina selle tarvilikkust. Tõlgendan seda lihtsalt häälte väljapressimisena.