Kuidas on minul emana võimalik oma last vägivalda ja vägistamist sisaldavate mängude eest hoida, kui pärast koolipäeva lõppu minnakse kambakesi kellegi poole külla, kellel on parim valik kõige uuemaid ja vägivaldsemaid mänge ja muidugi kõikvõimalikud konsoolid? Seal istutakse seltskonnaga teleri või arvuti ette maha ja kukutakse autosid varastama, tulistama, meelega avariisid korraldama ja peksma.

Keelan ühe juurde mineku ära, ilmub välja teine, kellel sama kaunis valik mänge riiulis ootamas. Ei luba ka selle tüübi juurde minna, on alati olemas kolmas. Mäng mängimata ei jää, sest nagu ilmselt endagi lapsepõlvest mäletate, on kõige ägedamad tüübid need, kellel on kodus midagi, mis on endale keelatud. Palju pole ka neid vanemaid, kes ise päeval kodus on, et kogu aeg laste tegemistel saaks silma peal hoida. Ma ei saa ka kõikide klassivendade juures käimist ära keelata, sel poleks mõtet, sest ma ka ise ei ole päeval kodus, et kontrollida, kas laps ikka istub kukupailt oma voodis ja vaatab telekast KidsZone kanalit.

Oleme mehega rääkinud, selgitanud, õiendanud, karjunud, karistanud, keelanud, palunud ja anunud, et ta valiks sõpradega koos olles GTA asemel näiteks FIFA. Mõnikord valivad ka, aga seda juhtub harva, sest FIFA on pea kõigil olemas ja see pole enam nii huvitav.

Mul on täitsa mure oma lapse turvalisuse pärast. Ma ei pelga seda, et ta ise peast segi pöörab ning tulistama ja vägistama kukub, vaid ma kardan seda, et mõni ta klassivendadest võib tulevikus seda teha. Sest arvata on, et kodudes, kus selliste mängude olemasolu ja omamist täiesti süütuks ja lastele sobivaks meelelahutuseks peetakse, ei vestelda omavahel õige-vale ja hea-halva vahel vahet tegemisest ning ei pöörata olulist tähelepanu oma lapse tegemistele.

Palun, lapsevanemad, mõelge enne, kui oma lastele neid poppe ja ägedaid mänge ostate. Süvenege natuke, mis sisu neil on ja miks on neil peal silt 18+. Kui laps kasvab üles teadmises, et tulistamine, peksmine, varastamine ja autoga alla ajamine on lahe, siis milline inimene saab temast täiskasvanuna?