Vastus: Tere, T. Paljud noored inimesed vigastavad end põhjusel, et nad ei taha või ei suuda oma tundeid teistele välja näidata ja neil on raske nendest rääkida. Kui aga oma tunded alla suruda või proovida neist mitte välja teha, hakkavad need ikkagi vaevama ja sisemuses pulbitsema — kuidagi on neil vaja välja pääseda. Ja füüsilise valu tekitamise kaudu saavad nad natukene seest välja tulla.

Aga — inimesele endale see väga hea ei ole. Enda vigastamise võib igasugu muid halbu tundeid asemele tekitada (näiteks häbitunne, süütunne). Lisaks muidugi võivad jääda päris koledad armid ja on oht endale kogemata päris tõsiselt viga teha.

Mõned mõtted, mida võiksid oma raskustega toimetulekuks ette võtta:

*Oma muredest rääkimine. Hea oleks kui saaksid siiski rääkida mõne oma lähedase inimesega, keda usaldad. Kas see võiks olla mõni sõber? Või vanemad? Ei pea ju kõiki muresid ja tundeid korraga rääkima, võib alustada natukesest ja jupikaupa ning katsetada, mida selle peale tehakse või öeldakse. Võib täitsa juhtuda, et nad Sind mõistavad ja oskavad toeks olla.

*Oma tunnetest paremini aru saamine ja nende väljendamise viisil, mis Sulle viga ei tee. Kas võiksid katsuda aru saada, mis tunne see on, mis paneb Sind endale viga tegema? On see häbi moodi või hoopis viha näiteks või üksildustunne või mõni muu tunne? Need tunded on ju kõigil inimestel olemas ja üks asi elus, mida tuleb õppida, on nende erinevate tunnetega hakkama saamine kõige paremal viisil.

Mõned variandid, kuidas tundeid endast välja saada:

Joonistamine, tunnete-mõtete üles kirjutamine näiteks päevikusse, hea muusika kuulamine, tantsimine, sportimine, koduloomaga tegelemine, sooja või külma dušši alla minemine, vannis käimine, kellegagi rääkimine, padja tagumine, ajalehe või millegi muu, millest kahju ei ole, katkirebimine. Proovi, kas mõni nendest asjadest võiksid samuti aidata pingetest ja rasketest tunnetest vabamaks saada?

*Psühholoogi juurde minemine. Psühholoog võib aidata välja mõelda ja harjutada nippe, kuidas oma tunnetega nii toime tulla, et poleks vaja endale viga teha. Kui Sa ei tea, millise psühholoogi juurde minna või kuidas teda leida, anna teada.

Anna-Kaisa Oidermaa
www.peaasi.ee
psühholoog