"20. juulil umbes kell pool kümme või kell kümme hommikul külastasin Tallinnas aadressil Kentmanni 21 asuvat Sõõrikukohvikut. Vahetult enne mind peatus Tallinna Munitsipaalpolitsei Ameti buss sama kohviku ees ning sisenes umbes viis vormiriietes töötajat.

Kohvikusse läksin koos oma koeraga. Tahtsin osta kapsapirukaid, et oleks koeraga pargis jalutades midagi mõnusat nosida. Rääkisin samal ajal mobiiltelefoniga ning palusin teenindajal tellitud toidu kaasa pakkida. Minu telefonivestlusesse sekkus mupo töötaja, kellele ei sobinud koer kohvikus, kuna temale ei meeldi süüa koeraga samas ruumis. Katkestasin kõne ning laususin viisakalt, et me tellime kaasa, muret pole ning üldsegi ei puutu minusse, mis prouale meeldib ning mis mitte.

Ametnikule vastus ei sobinud ning ta palus mul väga tungiva hääletooniga tutvuda lemmiklooma pidamise eeskirjaga Tallinna linnas ja kohvikust lahkuda. Sealhulgas pidi minu tegevus olema ka trahvitav!

Meie vestlus muutus väga põlevaks, kui palusin proual endal eeskirjadega tutvuda ja tuletasin talle meelde, et Tallinna linn ei saa reguleerida eraettevõtte sisepoliitilikat. Samuti pole valdajal välisuksel vastavat märki. Oleme alati olnud koeraga seal oodatud ning on ka teisi koeraomanikke, kes seal lõunatamas käivad.

Ametnik rõhus oma vormiriietusele ja ütles, et tema on linna töötaja ning tema tööülesanne on selliseid asju jälgida ning trahvida. Küsisin ametnikult tema nime ning ta palus seda uhkelt oma vormil ilutsevalt nimesildilt lugeda. Tänasin ja soovisin head isu. Ametnik palus ka minul end tutvustada ja esitada dokument. Keeldusin ja ütlesin, et see ei puutu asjasse, mispeale asus ametnik ülbel toonil pilduma repliike stiilis: "Nüüd ei julge dokumenti näidata, jah? Ma tean küll selliseid..."

Ükski ametniku kolleeg teda korrale ei kutsunud. Ütlesin koerale: "Läki!" ja lahkusin kohvikust," kirjutab lugeja.

Kordnik on praegu haiguslehel, aga tema ülemused säärast käitumist heaks ei kiida

Kirjeldasime olukorda ka mupole, kus kõnealusel ametnikul, kelle nimi on toimetusele teada, tuleb haiguslehe lõppedes kuuldavasti oma käitumise kohta selgitusi anda. Saime kinnitust, et lemmiklooma kohvikusse lubamise üle otsustab Tallinna linnas siiski kohvikupidaja, mitte täidesaatev võim.

"Tegemist on suures osas emotsionaalse teemaga. Kui paljud koeraomanikud peavad koera oma parimaks sõbraks ning pereliikmeks, kellega käiakse koos ujumas ja lubatakse isegi oma voodis peremehe-perenaise vahel magada, siis teise inimese jaoks on sellised tegevused vastuvõetamatud. Ning ka seda emotsionaalset aspekti ei saa ignoreerida. Seega on väga keeruline seadusega sätestada emotsionaalseid teemasid.

Kuna kõnealune inspektor viibib haiguslehel, siis ei saa me kahjuks hetkel temalt selgitusi võtta. Ootame ära ametniku tagasipöördumise tööle ning teeme otsustused toimunud intsidendi osas.

Kindlasti saame hetkel öelda vaid seda, et kui tegemist oli end eeskujulikult üleval pidava loomaga, kelle välimusele ja tegevusele kellelgi etteheiteid polnud, siis on ametnik käitunud isiklikest emotsioonidest lähtuvalt ning Mupol kui organisatsioonil on põhjust kirjasaatja ees vabandada. Isiklikud emotsioonid ei ole kohased ega lubatavad reguleerimaks ametniku käitumist tööl viibimise ajal ning vormi kandes.

Mupo ametnik peab korra tagamisel lähtuma kehtivatest õigusaktidest ja normidest, mitte isiklikest huvidest. Normid näevad ette viisakat, korrektset ja väljapeetud käitumist. Seda isegi olukorras, kus vastaspool nähtavalt provotseerib situatsiooni eskaleerumist. Kui ametnik selle normi vastu eksib, siis on tegemist kahetsusväärse juhtumiga, mida ei saa aktsepteerida.

Munitsipaalpolitsei ameti ametnikul on õigus ja kohustus nõuda isikut tõendavat dokumenti väärteomenetluse läbiviimisel," seletab Hunt.