Movember (pärineb sõnadest moustache ja november) on iga-aastane sündmus, mil novembrikuus kasvatatakse ja kantakse vuntse, suunamaks tähelepanu meeste tervisehädadele. Depressioon, munandivähk, sõltuvusprobleemid – need on mõned näited potentsiaalsetest häiretest, mis mehi vaevavad. Kurbusega peab tõdema, et tänase päevani on meeste tervisest kõnelemine teema, mis nii suurt kõlapinda ei oma ning arsti külastama pole mehed kuigi altid. Kas tegu on valehäbi, ühiskonna mõjutuste või hoolimatusega oma tervise suhtes, on raske öelda.

Millal käisid Sina viimati (meeste)arsti juures?

Kui antud küsimusele järgnes pikk paus ning kõhklev „ei mäleta“ vastus, on aeg midagi ette võtta! Mõistlik on soovituslikult kord aastas käia perearsti vastuvõtul üldtervist kontrollimas. Taoline vastutustundlik teguviis tagab igapäevase kindlustunde ning äärmuslikemal olukordadel võib päästa elu, mil õigeaegselt avastatud oht vastavate meetmetega elimineeritakse.

Elukestva seksuaalkasvatuse vaatevinklist lähtuvalt on intiimsuhete tervise tagamiseks vajalik külastada ka suguhaiguste kabinetti, sest siinkohal on tegu nii iseenda kui ka seksuaalpartnerist hoolimisega – teadlikkus tagab usalduse.

Peale tervisenäitajate kontrollimist propageerib movember ka aktiivset ja tervislikku elustiili. Liikumisest osavõtjaid kutsutakse üles igal novembri päeval olema füüsiliselt aktiivne, olgu selleks jalgsi tööleminemine, õhtune tervisejooks või laupäevane jalgpallimäng sõpradega.

Iga mehe (ja ka naise) teadlik elumõtestatus tagab jätkusuutliku keskkonna meile kõigile. Movemberi liikumine on ainult üks tahk üldisest teadlikkusest ja ideest suunamaks inimesi mõtisklema oma eksistentsi ja ülesande üle siin maailmas. Juba ainuüksi mõtlemine nende probleemide peale loob eelduse nii iseenda kui selle läbi ka maailma parema mõistmise ja parandamise suunas.