Minu tutvusringkonnas on paljud läinud e-sigareti usku. Esiteks: selle saavad kõik kätte ja see on odavam kui suitsetamine. Teiseks: see on stiilne ka. Kui kuskil suuremas seltskonnas olla ja e-sigaret välja tõmmata, hakkavad kõik vaatama, et küll see on äge. Muidugi tahetakse proovida. Seda teevad needki, kes pole eal tavasuitsu teinud. Üks mu sõber, kes tegeleb aktiivselt spordiga, tarvitas varem mokatubakat. Ikka kurtis, et see rikub igemeid ja seda hankida on ka päris raske. Nüüd tõmbab ta e-sigaretti ja ütles, et tema kopsumahule pole see kehvasti mõjunud. Ta saab rahulikult samal tasemel sporti teha ja hiljem juba riietusruumis paar mahvi tõmmata. Just — riietusruumis. E-sigaretti võib üldiselt kõikjal kasutada. Käisin hiljuti kinos ja üks sõber tarvitas seda isegi seal. Kuna sel pole juures suitsule omast lõhna, siis ei häiri see eriti kedagi. Ka ei teki nii suurt pilvekest, mis kohe tähelepanu tõmbaks.

Mokatubakas on pigem midagi räpast, mida seotakse automaatselt sõltuvusega. E-sigaret on praegu trendiasi. Otsige internetist, on lugematul hulgal mudeleid. Suuremaid, väiksemaid ja erinevates värvitoonides. On isegi pisikesed pastapliiatsit meenutavad sigaretid, mille puhul isegi õpetajad koolis aru ei saa, kas õpilasel on laual sigaret või pastakas.

Mina ise olen juba täisealine, aga tean, et teevad ka juba põhikooli omad. Mu koolis on see keelatud, aga miski ei takista seda tegemast vahetunnis õues. Tegelikult isegi kooli ruumides, nagu öeldud: haisu ei jää, pigem mõne puuvilja magus aroom ja seda ka hetkeks (e-sigarettidele saab osta erinevate maitselisanditega vedelikke — alustades kas või kirsist ja lõpetades kohviga).

E-sigarettidel on paraku ka halb külg. Hakkad tegema ja ühel hetkel avastad, et tõmbadki seda kogu aeg. Bussis, kodus, koolis… See on ajaviide, mis jääbki käe sisse. On hetkeks igav, haarad sigareti. Kuna see on suhteliselt leebe, siis tavaliselt tehakse näiteks pidudel tavalisi sigarette ka peale. Kes on ikka aastaid suitsu tõmmanud, vaid e-sigaretiga hakkama ei saada. Tahetakse mõlemat. Üks sõber just rääkis, et kaks asja koos mõjub rahakotile laastavalt. Ometi, loobuda ta enam ei taha või ei suuda.