Saabumas, või tegelikult mingil määral juba kohale jõudnud kaua ihaldatud euro, koputab ukse taga. Muidugi võivad mõned inimesed sellest palju kasu saada, kuid on ka neid, keda see ei rõõmusta. Kas me oleme ikka mõelnud, mis probleeme võib euro tulek meile tekitada?

1992. aastal saime omale Eesti krooni. Raha, mis oli meie iseseisvuse üheks tunnuseks ja mida kaunistasid meie kultuurile väga olulised inimesed nagu Lydia Koidula, Jakob Hurt, Kristjan Raud ning teised mainekad inimesed. See on meile südamelähedaseks saanud 18 aastaga. Paljud turistid, kes on Eestit külastanud, imetlevad meie maksevahendite ilu ja omapära ning vahel isegi kadestavad seda. Nüüd, 1. jaanuaril 2011 kaob ta ajalukku ja asemele tuleb Euroopale omane ühisraha – euro.

Peale selle, et see raha on ebamugavalt erinevates formaatides, on seal ka palju münte ja sente. Suur osa eesti inimestest peab leidma parema viisi, kuidas sellist metallihunnikut kaasas kanda nii, et see ka kuhugi ära mahub. Nendest sentidest ei saa lahti ka, sest ükskõik, mida sa ei osta, saad osa summast ikka nendena tagasi.

Paljudele inimestele on siiski nüüd lihtsam reisida, sest raha kehtib mitmes EL riigis. Pole vaja enam muretseda erinevate valuutade vahetamise pärast. Samaaegselt pidavat see meile meelitama ka mitmeid rahvusvahelisi firmasid, sest raha on siiski püsiv ja stabiilne – ei ole ohtu, et see devalveeruks. Nii nagu propaganda on väitnud, toob see meile ka uusi töökohti. Lisaks on väidetud, et see näitab palkade erinevust Eestis ja teistes riikides - ehk iga inimene näeb, kui palju saab ta tehtud töö eest siin ning kui palju saaks ta võrdluses Soomes või Saksamaal, arvestades seda, et hinnad on mõlemas riigis samad. Kuidas, kui ruttu ja mis määral see nii ka läheb, näitab vaid aeg.

Hetkel on suurimaks negatiivseks küljeks selle juures see, et eurotsooni ähvardab kokkukukkumine. Seda on kutsutud ka „Surevaks pruudiks.“ Mida teha aga siis, kui see ennustus läheb tõeks nagu mõned eksperdid on ennustanud? Kas me võtame uuesti kasutusele krooni või leiutame mõne muu raha? See on ikkagi asi, mida me peaksime sügavalt läbi mõtlema. Euro kasutuselevõtuga kulutas riik miljardeid kroone. Kui me aga võtame krooni tagasi, kaob meie eelarvest jälle miljardeid.

Mida toob kaugem tulevik meile ja eurole, on ühe suure küsimärgi all. Üks on aga kindel, 2011. aastal on see meil käibel. Ainuke, mida me teha saame on vaid ennustada ja loota, et tulevik on helge.