Naistekas on viimasel ajal palju juttu olnud sellest, et lapsed ei sobi ei restorani, vabaõhuüritustele ega kontserdile. Ma saan aru, et meie lastevaenulikus riigis ei ole väga palju selliseid kohti, kus kogu pere saaks lõbusasti aega veeta. Perefestivale ei ole, laatadel kulub kohutav hulk raha ja niisama metsas piknikul ja rannas ujumas käia ka ei viitsi. Kuid Õllesummer on minu meelest siiski selline üritus, kuhu lapsed kohe üldse ei sobi.

Päris pisikesed beebid võivad sellest mürast saada kuulmiskahjustuse. Jah, nägin paari teadlikku lapsevanemat, kes olid ostnud spetsiaalsed kõrvaklapid ja need oma kärus ja kõhukotis rippuvale titele pähe pannud, kuid ülejäänud pisikesed pidid ise hakkama saama. Emad koos tittedega ja kärudega trügisid kohe päris lava ette — no kas teil aru peas ei ole? Teie saate ju ise ära minna, kui muusika liiga valjuks läheb, kuid tita ei oska ju öelda, et tal on paha ja kõlarist tümpsuv bass raputab ta sisikonna läbi.

Mudilased aga jooksevad ringi, kaotavad oma vanemad ära ja nutavad siis hüsteeriliselt, kuni mõni hea inimene (loodetavasti kaine) või turvamees ta näpu otsa võtab ja ema otsima läheb. Ja kui see laps parasjagu kadunud ei ole, vaatab ta suute silmadega pealt, kuidas ema ja isa rahulikult õlut joovad. Millise eeskuju see lapsele annab? Et joomine on väga normaalne ja õlu on nagu karastusjook? Mis mulje jääb lapsele sellest, kui ta näeb oma ema ja isa joobes olekus? Kui laps näeb, et purjus inimesed ei ole mitte taunimistväärt vaatepilt, vaid ema ja isa kiidavad selle heaks ja naeravad kaasa, kui kaks inimest otse keset kõnniteed teineteisel riideid seljast rebima hakkavad ja teineteisele keelt kurku topivad, aeg-ajalt teineteisele veel õlut ka kurku valavad ja siis erakordselt rõvedalt ja valju häälega naeravad, arvab ta, et see ongi väga lahe ja teeb ise kümne aasta pärast samamoodi. Ning siis ema ja isa imestavad, et kuidas meie väikene musirull küll niimoodi käituda võib….

Sama on ka varateismelistega — eeskuju on nakkav. Kui vanemad talle uhkelt tervet lauluväljakutäit alkoholijoobes inimesi demonstreerivad, ei saagi ju lapsele jääda muud arusaama, kui et alkohol on elu normaalne osa, peol ei saagi kaine olla ja lõbus on vaid siis, kui õllepurk on näpus.

Teismelistest pole ju mõtet rääkida, need joovad seal nagunii. Parimal juhul ostavad ema ja isa talle ise õlle, et lapseke seda mujalt hankima ei peaks.

Andke andeks, aga minu meelest on see lihtsalt rõve. Õllesummer EI OLE laste koht. Õllesummer on täiskasvanutele mõeldud õllejoomise üritus, mitte paik, kus pere saaks kvaliteetaega veeta.

Vanemad, kes te oma lapsukesi summerdama veate, kas te mõtlete ka, millised tagajärjed sellel olla võivad?