Aastast 2000-2002 ehitati üles süsteem, et tuua kõigile kodanikele uus plastikkaart, mille ülesandeks oleks olla inimese isikutõendav dokument ja samuti tehti süsteem, kus me kõik saime selle kaardiga teha makseid internetipangas.

Aasta 2004, märtsis käivitus Tallinnas ID-pileti süsteem. Uut elektroonilist sõiduõigust hakkas lühikese ajaga kasutama mitukümmend tuhat ühistranspordis sõitjat. Sarnaselt Tallinnaga käivitus ka Tartus ID-pileti süsteem: elektroonilisi ühistranspordipileteid saab osta ööpäevaringselt ning sõiduõiguse tõendamiseks piisab vaid piletiomaniku ID-kaardist.

Tänaseks kasutab ID-piletit erineva kestvusega sõiduõiguse ostmiseks enam kui 100 000 inimest.

ID-kaart on meile kõigile saanud üheks asendamatuks abivahendiks, millega me oleme saanud internetipangas makseid teostada, internetis hääletada (valimised, rahvaküsitlus jne) ja samuti toimib kaart isikutõendava dokumendina.

Kuni aasta 2013, 1. jaanuarini said kõik oma ID-kaardiga näidata piletikontrolöridele, et kas neil on kehtiv ühistranspordis sõidu õigus või mitte. Nüüd aga on ühistranspordis sõitmiseks vajalik mingi lisakaart aga milleks, kui ID-kaart teeb sama töö ära? Kui nüüd tuleb piletikontroll peale siis peame tema kätte andma kaks kaarti, ennem pidime ainult ID-kaardi andma.

Rohelisel kaardil ei ole mingit mõtet ja see on lihtsalt lisakaart, mille mõtet ei näe. Ainuke mõte sellel kaardil on see, et Tallinn tahab näha, kes, kus, kuhu ja millal sõidab (jälitada inimeste liikumist).

Minupoolne ettepanek oleks tühistada roheline kaart ning kasutada edasi ID-pileti süsteemi sest meie ID-kaardil on kõik vajalik info olemas, mida rohelisel kaardil pole. Roheline kaart oleks justkui nagu paber pilet aga ainult plastikust. ID-kaardil on aga inimese andmed ja samuti näitab ära, et kas inimene on tallinlane või ei ole.

Tänaseks päevaks on enamustes kohtades need rohelised kaardid otsa saanud ja uued kaardid tulevad jaanuari kuu lõpus, mida teevad nii kaua inimesed? Maksavad trahvi, mis sest et nad on tallinlased?

Mina igatahes tahan näha, mis juhtub kui mul pole rohelist kaarti aga ma olen tallinlane, kas tõesti munitsipaalpolitsei tõstab mu poole sõidu pealt maha ja teevad trahvi?