Olgem ausad, jätkem korraks kõrvale selle negatiivsuse ja kurjuse, mis paratamatult meie igapäeva elu varjutab, Eestimaa on otsast otsani ilus koht, kus silmailu jätkub kõigile. Meil on puutumata loodust, rabad sood, niidud, metsad. Lisaks looduskauneid kohti - Saarema koos oma lõpmatu pankrannikuga, hulga pisikesi saari, Jägala ja Valaste juga, Lõuna-Eesti voorestik, Piusa liivakoopad, Taevaskoda, loendamatul hulgal mõisasid ja losse, linnuseid ning muistseid talusid. Oeh, see rida oleks loendamatu.

Ometigi on silma torganud kurb tõsiasi, et enamik turiste, kes Eestit külastavad, piirduvad Tallinnaga või alguses mainitud Kuressaare, Pärnuga. Kuigi Eestimaa on maailma mastaabis imepisike, on turistide siiavool üüratu ja väga suur hulk turiste tulevad siia aina tagasi ning soovitavad seda reisi sihtkohana ka teistele tuttavatele.

Varem ma seda ei täheldanud, kuid hiljuti Tallinna Vanalinnas vesteldes ühe Hispaania perekonnaga, kes on Eestis juba teist suve järjest, sain aru, kus meil arenguruumi on. Perekond on vaimustuses Vanalinnast ning isegi teletorni olid nad jõudnud. Küsides siis, et mis teile Eestis veel meeldib, olid nad kohmetud. Ma ei saanud asja nii jätta ning õnneks oli mul kaasas sülearvuti, kust näitasin neile pilte ja videosid erinevatest Eestimaa looduskaunitest paikadest, nad olid lummatud ja palusid mu abi, et ma aitaks neile organiseerida koham kust abi leida väljasõitudeks nendesse paikadesse.

Hiljem, kui nad tagasi kodumaal olid, kirjutasid nad mulle ja olid taevani tänulikud, lubades järgmine suvi taaskord tulla kuid siis keskenduda ülejäänud Eesti avastamisele peale Tallinna. Vähe sellest, ka nende tuttavad ja sõbrad on valmis Eestit avastama. Siinkohal ei tea, keda süüdistada - kas ongi süüdlasi? Turistid saabuvad laevade ja lennukitega Tallinna, viiakse bussidega hotelli ja enamustel on tellitud ekskursioonid või avastatakse ise Tallinna. Kahjuks piirdub see nii väikese alaga. Meie kesk- ja vanalinn on piisavalt tillukesed, et ühe puhkusreisiga saab selle läbi käia.

Kindlasti pakuvad turismifirmad pakette ka muu Eestimaa külasamiseks ja olen kohanud turistde busse eripaikades, kuid see on siiski haruldus. Meil on, mida näidata, seda ilus on nii palju, miks seda siis enesele hoida? Ma olen siiralt uhke, kui jalutan Vanalinnas ja näen, kui paksult on see täis välismaalasi ja kuidas nad kiidavad kõike nähtut, kuid alati ma mõtlen, et näeks nad vaid seda ja seda kohta ka. Turism ei peaks piirduma mitte ainult meie pealinna ja suvega, turismi teha ja raha teenida saab kogu meie kodumaaga ja aastaläbi. Sealjuures soovitan ka omadel inimestel rohkem ringi käia ja avastada, uskuge, te ei kahetse.