Esimene põhjus, miks vandenõuteooriad rahvale meeldivad, on ilmselt see, et nad on põnevad, kuna erinevad üldlevinud arvamustest ning sellest, mida üldsus teab. Paljud tunnevad ennast ilmselt targemana, kuna nad uurivad ja teavad asju, mida avalikult ei räägita, kuid mis ometi peaks puudutama igat inimest siin maailmas.

Eestlaste seas koguvad teooriad populaarsust ilmselt peamiselt tänu vastavatele infoallikatele, mis on viimastel aastatel meile siginenud, peamiselt interneti vahendusel. Üks neist olla isegi loetum kui Eesti Ekspressi veebileht. Samas on teinud siinsed "valgustajad" väga head tööd, kuna mõned nende tekstidest on tõepoolest väga põnevalt kirjutatud ning ametlikud teooriad kummutatakse samuti väga konkreetselt. Võimalust vaidlemiseks justkui ei jäetagi.

Kas tegu on siis tõega, alternatiivse tõega või pigem usuga, mis on ka eestlaste seas hakanud oma rada tallama? Leian, et seni kuni ei ole üht teooriat 100% ümber lükatud ning teist samamoodi tõestatud (kuigi ka need olukorrad kipuvad korraga tekkima), võib igaüks uskuda seda, mida ise heaks arvab. Samas ei ole keelatud ka oma vaadete teistega jagamine, kuigi vandenõuteoreetikud seda sageli väidavad. Tegu on kindlasti osaliselt tõega ning osaliselt ulmekirjandusega. Millises vahekorras kumbki on, jääb igaühe enda otsustada. Kindla peale on aga tegu materjaliga, mida on tore lugeda igavuse peletamiseks. Uskumine muudab selle veelgi põnevamaks.

Minu soovitus on siiski kõiki teooriad mitte liiga tõsiselt võtta, enne kui midagi tõepoolest tõestatud on.