Teame ju kõik, et enamus mehi soovivad olla suured, tugevad ja targad. Seega, kui mees jääb haigeks, üritab ta seda mitte välja näidata ja ütleb, et pole häda midagi. Samuti võib mõni mees konkreetselt end ise ravima hakata ja räägib, et ta on üldse arstidest targem.

Tean paljusid juhtumeid, kus mehed arvavad tõsimeeli, et nad on arstidest targemad. Kord nägin pealt ühe mehe peahaava, mis oli ikka väga sügav. Peas oli nagu kolmnurk lahti, vaid ühe küljega kinni. Vaatepilt oli kergelt öeldes rõve. Siiski mees arstile minna ei kavatsenud ja palus sõbral teipi tuua, et teibib kinni, küll ise kokku kasvab. Haav oli ikka nii suur ja sügav, et sellega oleks otsekohe pidanud minema õmblema. Võib-olla oli mees härga täis vaid seetõttu, et oli joonud, kuid ma siiski arvan, et selles peitus midagi enamat. On ju vaja näidata teistele, kui kõva mees ollakse.

Teine juhtum oli ühe poisiga. Poiss murdis tsikliga kukkudes oma hüppeliigese. Jalg läks loomulikult väga paiste ja siniseks, kuid poiss arstile minna ei kavatsenud. Käis oma katkise jalaga ringi kaks nädalat, kuni lõpuks lihtsalt enam ei suutnud ja siiski arstil ära käis, kus talle siis kips pandi. Oli ta siis selle kipsiga mõnda aega ja nagu ikka, tuleb kipsi hoida kauem, kui meile endile vajalik tundub. Ja nii oligi, poiss lõikas ise endalt kipsi jala ümbert ära, kuna jalg olevat juba enam-vähem terve. Rohkem ta selle jala pärast arstile ei läinudki, lasi tal lihtsalt ise ära paraneda.

Kolmas juhtum leidis aset sel suvel, kui käisime sõpradega ujumas. Järve ääres ühe puu otsa oli riputatud köis, millega sai vette hüpata. Üks poiss läks siis hüppama ja suure hoo pealt lasi köiest lahti ja õnnetuseks kukkus kõrvaga täpselt vastu vett, nii, et kõrvakile lõhki läks.

Käskisime tal siis arsti juurde minna, kuid tema ütles, et ei, pole vaja. Küll tema hiljem ise läheb. Näost oli näha, et tal on valus, kuid teda ei huvitanud. Oli veel enda arvates äge ja puhkus kõrvast õhku välja. Selle järgi saime me ka aru, et kõrvakile on puruks. Kõrv vilises ikka päris kõvasti ja seda kuulda oli ikka päris jube. Poiss siiski oma kõrvaga arsti juurde ei läinud ja hoolimata teiste keelust, jõi samal õhtul veel õlutki. Minu teada ei ole ta siianu arsti külastanud. Ei imestaks, kui tal kõrvas seetõttu põletik oleks, kuid seda ma ei tea.

Nagu siit võib järeldada, arvavad mehed tõesti (ja ka mõned naised), et nad on nii kõvad, et pole vaja arsti juures käia. Eks sellega üritakse näidata, et nad on tugevad ja targad ning suudavad end ise ravida, kui vaja. Ma arvan, et see on tõsine lollus! Siis saaks veel aru, kui inimene ise tunneb end tervena, kuid kui midagi juhtub ja on näha kindlaid märke, et oleks ravi vaja, siis tuleks kindlasti arsti juurde pöörduda. Mitte see ei näita inimest targana, kui ta arsti juurde ei lähe, vaid just see, kui minnakse ja püütakse anda endast kõik, et end ravida.