Kodu omamisest

Arvata võib, et kõik eestimaalased omavad kodu. Olgu see siis enda omandis või siis kellegi teise omas üürikorterina. Meie kliima on lihtsalt selline, et ilma koduta on väga raske ära elada. Tõsi, meil on ka kahjuks päris palju kodutuid, kuid tegemist on siiski pigem kurbade eranditega.

Valitsusliidu eelnõu hakkab kodu omamist maksustama erinevalt. Need, kes on pärisomanikud ja ainult ühe kodu omanikud, saavad soodustust. Need, kes pole suutnud erinevatel põhjustel
kodu omandada - on vaesemad, veel noored ja vajavad ajutist kodu üürikorterina või seoses töökoha otsimisega vajavad ajutist kodu teises linnas üürikorterina - on pandud raskesse olukorda.

Kui keegi üürib oma korterit või maja teistele inimestele, võib arvata, et tal on mitu elamispinda ja uus maksuvabastus hakkab kehtima ainult ühe elamispinna suhtes. See omakorda tähendab, et välja üüritav elamispind maksustatakse maamaksuga.

On ilmselge, et see maakmaksu maksumus lisatakse üürihinnale. See tähendab seda, et maksusoodustust saavad kodu pärisomanikud, kuid need, kellel on kõige suuremad probleemid oma kodu leidmisega (üürnikud), saavad karistatud selle eest maamaksuga.

Leian, et maksusoodustustega ei ole võimalik sundida inimesi saama omanikeks. Veelgi enam, selline maamaksusoodustus seab vaesuslõksu kodu omamisele, sest olles enne oma elamispinna omamist üürikodu omanik, väheneb võimalus raha akumuleerida, et lõpuks oma isiklik elamispind osta.

Seega ei ole valitsuskoalitsioon põhimõtteliselt kodude maksustamise vastu, vaid on põhimõtteliselt heal järjel olevate inimeste kodude maksustamise vastu.

Omanikuks olemisest

Omanikuks olemine on seda kallim, mida rohkem sul omandit on. Omand võib olla väga erinev: maa, autod, raha, laevad, lennukid. Mida rohkem sul vara, seda suurem omanik oled. Omandi kogus ja kvaliteet näitab üldiselt inimese jõukust. Kui nüüd valitsuskoalitsioon väärtustab omanikuks olemist, siis mida see tähendab maksusüsteemi kontekstis?

Kas see tähendab seda, et mida rohkem sul omandit seda väiksem on su maksukoormus? Tundub, et ongi nii. See tegelikult paljastab kogu reformierakonna maksuideoloogia. Mida suurem omanik, seda väiksem maks. Ütleb ju reformierakond ei astmelisele tulumaksule, seisab vastu automaksu sisseviimisele, ei toeta kinnisvaramaksu rakendamist, kus maksaksid rohkem need, kellel kallim kinnisvara.

Aga kui omanikud või need, kellel on rohkem omandit peaks vähem maksu maksma, kes siis
peaks rohkem maksu maksma? Riik ilma maksu kogumata ju toimida ei saa. Vastuse leiab meie maksusüsteemist: maksavad need kes tahavad süüa osta (20% käibemaksu), maksad siis, kui lähed hambaarstile või visiiditasuna arsti juurde, maksad siis kõrget riigilõivu, kui pead dokumente vahetama või proovima oma õigusi kaitsta kohtus, maksad siis kui oled töötaja (kui saad juba omanikuks siis võtad dividende ja maksad vähem) ja nüüd siis hakkad maksma ka siis, kui sul pole
võimalust oma isiklikku kodu osta ja pead elama üürikorteris.

Huvitav, kui rängalt peab veel vaesemaid inimesi maksustama, et valija loobuks sellisele ideoloogiala oma hääle andmisest?