Paljudes maaomanikes tekitab trotsi maamaksu süsteem üldisemalt. Näib täiesti ebaloogiline maksta kümnist kord juba välja ostetud maalapi eest. Teatavasti elame demokraatlikus riigis, kus kõike otsustab rahvas ja kõik kuulub rahvale. Millegipärast kõlab see kõik hästi vaid luuletustes ja rahvalikes lauludes. Maksuamet ja omavalitsus ei arva lüürilistest isamaalistest viisidest vähimatki. Nemad ähvardavad ja jonnivad nagu kolmeaastased põngerjad, kui oma kopikaid kätte ei saa.

Veel üks suur vaidluskoht tekib linna maa hooldamise kohustuses, mida eramaja omanikele peale surutakse. Eramaja omanike lemmikvastus ebamugavale kohustusele kõlab nii: orjatöö on Eestis keelatud. Just orjatööna seda linnatänavate sundkorras koristamist võtma peabki, kuna tegu on tasustamata töö ning veidra kohustusega. Nimelt peab oma majas elav inimene hoolikalt ka maja kõrval asuva kõnnitee ja haljasala puhtana hoidma. Lisaks muidugi aastaringselt sealt olmeprahti koristama, talvel lumevabana hoidma, sügisel lehti riisuma ja neid peentesse ökokottidesse pakkima.

Uurisin Pärnu linnavalitsuse heakorra-ametnikult, kas tavalistesse prügikottidesse pakendatud lehti nad siis mitte kunagi ära ei veagi? Pirtsakas preili vastas nipsakalt, et linnakodanik ise peab hoolikalt vaatama, kuhu lehed topib. Just sõna "topib" see ametnikuke kasutaski. Mitte kordagi ei maininud ta, et linn on tänulik, kui kodanik linnamaad koristab.

Talvisele linna kõnnitee libedatõrjele seab omavalitsus eriti karmid kriteeriumid. Ei mingit liiva ega muidu käes olevat tuhka! Ainukesed suuremeelselt lubatud vahendid on graniitsõelmed ning jääsulatuskeemia. Ei hakka mainima, et kaks viimati nimetatut maksavad korralikku raha.

Kui majaomanik aga oma püha kohustuse täitamata jätab, on trahvid kerged tulema. Soovin jõudu sellele majaomanikule, kes viitsib mupolaste ja muude trahvimasinatega kohtuteed talluma minna. Aegade hämarusest meenub, kuidas üks eramaja omanik sai võidu ebaõiglase trahvi üle, kuna sunnitöö siiski on meie riigis keelatud.

Senikaua aga soovitan kiirelt maamaksu ülekanne valla poole teele panna. Vastasel juhul talvel kodust enam välja ei saa. Väga kena tulemus teede erakätesse andmisel. Nüüd pole vallal enam nende teede hooldamisega asja. Põlvamaa valla juht Toivo Tõnson kiidab ka, kuidas valla 700 kilomeetrist teedest on 500 kilomeetrit eravalduste sissesõidu- ja ligipääsuteed.

Teedereform on igati korda läinud – vald ise on oma hoole alla jätnud vaid 200 kilomeetrit munitsipaalteid. Kokkuhoid missugune.