vanaema - Valmistusime mehega peoks põhjalikult. Tegime torti ja salatit, küpsetasin pirukaid ning ostsin kaasa šašlõkki, kastitäie maasikaid, lastele küpsist ja Cocat ning muidugi ka natuke õlut ja veini. Te läksite KÜLLA ja võtsite KÕIGI jaoks praktiliselt kogu söögi kaasa. Absurd!

Teine tahtis teid külla kutsuda, oma maja näidata ja niisama vestelda, kuid teie jaoks oli kõige tähtsam SÖÖK. Olete ise lapsena näljas olnud, et peate igale poole oma toiduga peole minema? Sellisel juhul sööge enne peole minekut kodus kõht täis ja külla kaasa võtke ainult seda, mis peo perenaisega varemalt kokku lepitud. Võimalik, et tal on oma stiil ja näiteks poleks tahtnudki te kaasatoodud šašlõkki, mida tülikas valmistada.

Lastega külla minnes tuleb alati kaasa võtta midagi sellist, mida just teie lapsed söövad-joovad, et nad külas pirtsutama ei hakkaks ja et kõik nende vinguviiulit kuulama ei peaks.

Oma kodus pidu pidades mõtle toidu kogustele. Üks inimene sööb peo jooksul 150-500 gr, mitte rohkem, oleneb peo olemusest ja inimestest endist. Ei ole mõtet ülearu süüa valmistada-muretseda. Suvine toit peaks olema kerge, aga mitte koore-majoneesiga hunnik kartulisalatit, mis järgmisel hommikul pea täienesti prügikasti läheb. Toitu olgu pigem vähem, aga midagi erilist ja huvitavat. Oleks juba aeg lõpetada söögi-joogi orgiad ja keskenduda pigem lõbusatele vestlustele-mängudele.

* * *

Jajaa - “Tegime torti ja salatit, küpsetasin pirukaid ning ostsin kaasa šašlõkki, kastitäie maasikaid, lastele küpsist ja Cocat ning muidugi ka natuke õlut ja veini.”
Jumal küll. Kui keegi peaks säärase laariga tulema minu tehtud õhtusöögile, palun ma tal tõenäoliselt värava taga ümber keerata ja oma toit kõigepealt ära viia. See on õudne, kui külla minnes tassitakse “oma maitsele” igasugust söödavat kaasa. Jah, ma mõistan, kui küllakutsutu on näiteks diabeetik või on tal mõne aine talumatus aga sellisel juhul ma teaksin ju seda ja laual oleks midagi ka talle.

* * *
Muhahahahahahaaaaa - Kas ma olen ainus imelik, kellele meeldib oma külalisi tüki tordi või pitsalõiguga tänada või ongi normaalne peo jäägid külmkapisügavusse ära peita ja külaliste toodud kosti hiljem üksi nosida?

Oot-oot… siin nagu (isiklikult minu jaoks) midagi ei klapi. Olen vist liiga nn “vana-kooli” inimene (kuigi vanuse poolest veel üldse mitte “vana”) — aga “ennevanasti” ja minu kasvatuse ning arusaamade järgi võõrustas(id) küllakutsujad (nö peoperemehed ja selle koha omanikud, kuhu külla mindi) ikka külalisi. Äärmisel juhul võtsid külalised nö “omalt poolt” viisakusest kaasa pudeli head alkoholi või koogi-tordi või mingeid kergeid suupisteid või kingituse perenaisele (mehele)… vms.

Seda et salatiämber, korv keedukartulitega, piimamannerg ja pesukauss lihaga kaenlas külas käiakse — kuulen mina ausalt öeldes küll esimest korda.

Väga erandlikud juhtumid muidugi on olnud — nt mingi külajaanituli, kus kõik on omainimesed ja on arvestatud, et igaüks toob omalt poolt midagi ja kaetakse nö ühine jaanitulelaud ning kus juba eelnevalt umbkaudu kokku lepitakse, kes mida võiks tuua (kes soolast — kes magusat, kes koduõlut)… jms.

Aga — eks igal omad kombed… minu jaoks — pehmelt öeldes — üsna kummalised kombed…

* * *

Jah - Meie perel on kauni aiaga suvila, kuhu kutsun sõpru üpris tihti. Mulle ei meeldi, kui võetakse kaasa salatikausse, kala, jäätist jms. Minul, kui perenaisel, on võõrustamiseks oma stiil ja nägemus.
Näit. korraldasin õlleõhtu koos sinna juurde sobivate toitudega. Üks külaline tõi pudeli šampust ja korduvalt palus seda serveerida. Mul polnud nii palju šampuseklaase, serveerimine ebaõnnestus. Kuidas jagada üks pudel 15 inimese vahel?

Ükskord ostsime pool põrsast, et seda vardas küpsetada,et samal ajal peame bridžvõistlust. Keegi tõi kaasa pool lõhet ja nõudis selle grillimist. Peremees pidi mängust loobuma ja grilltarvikud välja otsima. Sellest lõhest ju kõigile ei jätkunudki.

Palun ärge tooge kaasa oma toitu, kui see pole kokku lepitud. Jookidega on teine lugu, aga suures seltskonnas ärge nõudke selle ühe pudeli kohest serveerimist. Kui soovite oma pudeli tagasi võtta, andke teada. Põhimõtteliselt mina toodud söök-jooki i ei tagasta ja mõnikord jääb see ka serveerimata. Pesemata tagastatud salatikausis ei näe ma midagi ebanormaalset, sest peo perenaine on väga-väga hõivatud, võite ju ise selle ära pesta.