Portaalis British Medical Journal Open avaldatud raportis tõdetakse, et jõupingutuste tugevdamine ülemaailmse illegaalse narkoturu kontrollimiseks õiguskaitseorganite abil on läbi kukkumas.

Suurbritannia Durhami politsei ülemkonstaabel Mike Barton ütles pühapäeval, et narkosõltlasi tuleks ravida ja nende eest hoolitseda, mitte kriminaliseerida. Barton usub, et A-klassi narkootikumide dekriminaliseerimine võtaks ära diilerite tulu, hävitaks nende mõjuvõimu ning kontrollitud keskkond oleks palju edukam viis selle probleemiga võitlemiseks.

Mõne aja eest kirjutas Päevaleht, et tuntud narkootikumide range keelamine tingib olukorra, kus keemikud mõtlevad pidevalt välja uusi mõnuaineid, mida on kergem müüa, kuna neid pole veel ära keelatud. Paraku on uued ained suhteliselt tundmatud nii arstidele, korravalvuritele kui ka tarbijatele endile, mistõttu osutuvad need tihti vanadest kordades kahjulikumateks.

Küsisime Delfi lugejatelt, kuidas peaks kõnealust probleemi lahendama ning see, mida väidavad täna mitmed Briti teadlased ja kõrged politseiametnikud, tundus Delfi lugejale juba ammu iseenesestmõistetav.

"Ehk oleks mõttetu sõdimise asemel mõistlikum luua riiklikult rahastatavad projektid, mis uuriks uusi psühhoaktiivseid aineid, selekteeriks neist välja organismi jaoks kõige ohutumad ja paneks nad legaalselt jaemüüki. Maailmaparandajad võiksid juba ükskord aru saada, et inimloomust ei muuda," ütleb üks lugeja.

"Aga tehke üks neist legaalseks, kasvõi vahtraleht, ja kontrollige selle turustamist ja manustamist, nagu teete seda alkoholi ja tubakaga - mõlemad tapavad ja nüristavad. Milles on probleem, ma ei näe? Et nagu surnuks juua võib 10 000 eestlast aastas ja kuritegusid võib joobes peaga toime panna 100 000 korral aastas?" küsib teine.

"Ainus viis narkootikumidega võitlemiseks on nende dekriminaliseerimine ning osaline legaliseerimine. See tähendab, et narkootikumide müük oleks keelatud, aga sõltlased, kes ei saa ilma olla, saaksid riigi käest kontrollitud ja puhast kraami, et nad ei peaks varastama, et osta diilerilt suvalist solki. Sellega lõikaks ära nõudluse ning garanteeritud rahavoo kurjategijatele, mis tähendaks, et puudub pakkumine algajatele. Praegu on algajate sissesöötmine tegevus, mida tehakse diileri jaoks kahjumlikult, et hiljem sõltlaste pealt teenida," teab kolmas rääkida.

"Meedikud ei saa tunnistada, et uued ained on ohtlikumad, kuna need on keelatud ära enne, kui nende ohtlikkust on üldse uuritud. Korravalvurid on veel vähem pädevad tundmatute uimastite ohtusid kommenteerima.

Väide, et kõik kaotavad ja keegi ei võida, on väär: uimastite tootjad ja paristajad teenivad tänu keeluseadusele väga korralikult.

Lahendus? Võtta eeskuju Uus-Meremaast, kus äsja võeti vastu uute psühhofarmakonide turgu reguleeriv seadus, mis sätestab, et kui tootja teostab (tõsi, väga-väga kallid) uuringud, mis näitavad, et "uus" aine pole täiskasvanud mõõdukale tarvitajale ohtlik, lubatakse tal seda teatud tingimustel (vanuselised müügipiirangud jne) turustada.

Miks ma kirjutan "uued" narkootikumid jutumärkidesse? Sest enamik neist pole uued, vaid avastatud-leiutatud juba aastakümneid tagasi. Uued on nad vaid turul, kus nendega rahuldatakse nõudlust, mida võimendab tuntud ainete ärakeelamine," seletab neljas.