Anne selgituse järgi on tema meessoost ülemus kohelnud teda juba aastaid ebaväärikalt: sõimanud teiste juuresolekul, lasknud koristajatel jälgida, mis kell ta tööle tuleb ja millal lahkub, nõuab tööülesannete täitmist, mis kuidagi ei kuulu tema tööülesannete hulka jne.

Kuna neid, kes eelmisel aastal rääkisid tööinspektsioonile ähvardustest, ahistamisest, solvangutest töökohal oli kokku suisa 74, küsisime ka oma lugejate käest, kas nad on kokku tööpostil kokku puutunud ülemusega, kes kiusab, alandab või ahistab ning mida nad sel puhul on ette võtnud. Toome teienigi osa lugejate kogemustest.

** "Alluvad peavad olema töökad, tublid, viisakad jne, ülemused aga võivad end nende peal maandada. Ma loodan, et see igal pool nii ei ole. On ikka hirmus see elu, kui tööle minnes palvetad, et ülemus jälle sõimama ei hakkaks. Kahjuks kedagi ümber kasvatada pole võimalik, iseenda suhtumist ka vägisi ei muuda. Pole ka töökohti eriti valida."

** "Minu eelmises töökohas oli küll probleemne ülemus. Kuna siis, kui endine osakonnajuhataja sai ametikõrgendust, oli kaalul, kas uueks osakonnajuhatajaks saan mina või see naine. Minul ei olnud ambitsiooni ja tema tundus vanem, targem ja kogenum. Nii sai tema selle koha ja ma olin siis väga õnnelik selle üle.

Kahjuks aja jooksul kasvas tal mingi vimm minu vastu. Näiteks rääkis mingit infot minu alluvatele ja mulle ei rääkinud. Noris minu kallal ja suhtus väga ülbelt. Ükskord, kui oli mingi koosviibimine, siis mul pea valutas ja ma ei olnudki seal kaua. Pärast too ülemus tuli minu juurde ja ütles, et ma olevat seal olnud ülbe näoga ja et ma pidavat end teistest paremaks. Kui põhjendasin, et ma ei tundnud end hästi, siis ta ütles, et see ei veena teda.

Siis hakkas ta mulle halvasti ütlema, käitus ülekohtuselt ja alandas nii, et mul tuli ikka vahel täitsa pisar silma. Lõpuks vahetasin töökohta ja praegu olen uues kohas väga rahul."

** "Meie ettevõttes olin mina ainuke, kellel olid väiksed lapsed. Ma ei saanud nädalavahetusel ja õhtutundidel ületunde teha. Minu meesülemus üritas mulle aeg-ajalt lähenemiskatseid teha ja kui ma ei olnud huvitatud, teatas ta, et ta ei näe minus motivatsiooni selles asutuses töötma ja mind koondati."

** "Olen kokku puutunud kiusamise ja ahistamisega töökohal. Pori ei hakka loopima, nimesid ei maini. Kuna ülemus (otsene ülemus) muutus ajaga järjest kiuslikumaks, siis vastasin samaga. Mida ma tegin? Keeldusin täitmast ülesandeid, mis ei olnud töölepingus kirjas. Mis oli tulemuseks? Sain päevapealt kinga - põhjenduseks toodi tööülesannete täitmisel volituste ületamine. Iroonia?

Et sellest veel vähe oli, siis sain hiljem teada, et ülemus oli päris korralikku lobi teinud, et töökaaslasi minu vastu ässitada. Igatahes - ka ülemus sai hiljem kinga. Kuid mis mul sellest? Läbielamised annavad ka neli aastat hiljem tunda.

Olgu öeldud, et selles ettevõttes on taoline käitumismudel töötajate väljasöömiseks ajalooline ja traditsiooniline. Ei olnud ma esimene, ei olnud ka viimane. Meenutab Stasi töömeetodeid: kurna inimest, tee talle negatiivset lobi, vii palju halbu asju ühele ajaperioodile ja küll inimene ise murdub."