Palusime Delfi lugejatel arvamust avaldada, miks eesti laste ja noortega nii palju õnnetusi juhtub? Peamiseks põhjuseks peetakse vanemate hooletut suhtumist oma järeltulijatesse.

"Palju õnnetusi juhtub tõenäoliselt just sellepärast, et kodus ei ole õpetatud vastutustundlikkust. Juhiload saab ju Eestis väga kergelt kätte, karistused rikkumiste eest on naeruväärsed võrreldes muu Euroopaga. Koolis räägitakse liialt vähe liiklusohutusest jne. Kuid siiski kõige alus on kodune kasvatus - kurb küll, kuid paljud vanemad lihtsalt ei tunne huvi, kellega, kus kohas öösel ollakse ning mida tehakse," kirjutab Liina.

vanemate kraesse ajab õnnetused ka pink. "Vanemad on lambad. Kuuene lastakse üksi tänavale jalgrattaga, kaheksane venib poole öö ajal koju, keegi ei uuri, et kus käis ja mida tegi. Lapsed tehakse valmis, beebieas nunnutatakse ja suuremana jäetakse ripakile."

Mõtlemapaneva loo kirjutas 16:04: "Üks koolipsüholoog näiteks väidab murelikule vanemale, kui too soovib arutada temaga oma 17aastase lapse liigtihedaid öiseid väljaskäimisi ja alkoholipruukimist, et "aga noor tahab ju lõõgastuda peale ränkrasket õppetööd ja see kõik on tänapäeval nii tavaline, et sellega peab leppima...". Eks siis tuleb kõigil leppida ka nende õnnetuste toimumise võimalikkusega, kuna vabadust piirata ju ei tohi, muidu oled ahistaja ka veel."

Rala arvab aga, et meie inimestel on liiga madal enesehinnang, mida püütakse siis hullusi tehes kompenseerida. "Meie inimestel, eriti meestel, on madal enesehinnang, mida püütakse kompenseerida lauslollustega. Ohutustehnika peale vilistatakse, miks? Vaja on rohkem usku, lootust ja armastust ning alkoholi jt. narkootiliste ainete suhtes nulltolerantsi. Riik võiks mitmekordistada kulusid, mis on seotud laste ja noorte spordi- ja huvitegevusega. Üle 50aastased saavad oma majandusprobleemidega ise hakkama. Kust peaks üks pere leidma huvi- või spordilaagri raha, kui hinnad ühe lapse kohta algavad ca. 2000 kr/nädal? Suvevaheaeg aga on ca. 12 nädalat pikk."

Optimist arvab aga, et asi on statistikas, mida tehakse mujal teisiti. "Kas olete ka uurinud, kuidas selliseid statistikaid Euroopas kokku pannakse? Kuidas mujal traumasid registreeritakse? Olen kuulnud, et mitmes riigis töötatakse lausa selle nimel, et statistikas olukord parem näiks. Näiteks traumapunktis vaid esmaabi saajaid kannatanutena kirja ei panda, kui aga autojuht sõidab end vastu posti surnuks ja tema sõidukis või tees viga ei leita ja juht ise kaine, läheb juhtum suitsiidina mitte õnnetusena kirja jne."