Maksu- ja tolliameti teeninduskorralduse osakonna juhtivspetsialist Hannes Udde seletas Õhtulehele, et sel viisil parandatakse maksumaksjate maksekäitumist, mitte ei karistata. Tänase seisuga on 15 610 inimest, kes olid möödunud aastal maksu- ja tolliameti võlglased.

Delfi lugejad ei ole aga maksuamet põhjendustega "maksumaksjate maksekäitumise parandamisest" sugugi nõus ja leiavad, et amet käitub ebaõiglaselt eeldades, et raskustes pered peavad mõtlema igas olukorras eelkõige riigile, mitte omaenda laste peale. Toome teienigi valiku lugejate arvamustest.

** "Ma ei tadnudki, et maksuamet on ka lasteaia funktsioonid omale võtnud?
kaua läheb aega kui MA lööb kaasa ka koorilaulu ja rahvatantsu kvaliteedi parandamisse, vangide käitumise distiplineerimisse? Jääme ootama."

** "Pean tunnistama, et jäin ka maamaksuga hiljaks, koguni 6 päeva. Kuna 8. kuupäeval laekus emapalk, siis maksin ka maamaksu ära, enne ei raatsinud laste viimast toiduraha ära maksta. Muidu oleksin ju halb ema. Aga nüüd olen maksuvõlglane!"

** "Mulle tundub, et meie riigis teisi asutusi enam ei ole kui distiplineerivad asutused."

** "Kes andis maksuametile õiguse distsiplineerida või premeerida? See õigus on ikkagi kohtutel. Praegusel juhul on tegemist võõra vara ebasihipärase kasutamisega. Sellise teguviisiga pannakse inimesed võlaorjusesse ja võlavangi. See on karistus, millest paljudel ei ole võimalik välja tulla."

** "Eelmise aasta maamaksu tasumiselt oli tekkinud viivist alla 3 euro ja selle tõttu viivitatakse tagasimaksega. Närvi ajate, inimesed, muud midagi. Ka ülikool ei võimaldanud viimasest maksest soodustust, arvates vast, et küll see õppur ka viimase summa kokku kraabib. Aga ei kraabi, sest enammakstud tulumakse ei tagastata 3eurose võla pärast. Oleks siis teadnud enne, et see viivis üleval, oleks ju ära maksnud. Kius, muud midagi."

** "Aga mis ma teha saan, kui siin Eesti riigis raha lihtsalt pole, et oma mingi mõttetu maamaks ära maksta. Selle peale ei mõelda, et inimesed ei jätnud maksu mitte sellepärast maksmata, et nad lohakad oleksid, vaid sellepärast, et raha lihtsalt ei olnud!"

** "Sellest tekib trots. mina, kui korralik maksumaksja, hakkasin ka mõtlema, et sellise käitumise peale maksan sel aastal maamaksu meelega hiljem."

** "Põhimõtteliselt teevad nad liiga vaesemale kodanikule, kel pole võib-olla õigeks ajaks raha maksta. Nüüd, kui küttekulud on suured (ka tänu riigi aktsiisidele), oleks ka sellel vaesemal inimesel hea seda raha kasutada. Aga ei - hoiame kinni!"