"Kas keegi on väitnud, et oli hirmus hea, et nad ebaseaduslikult riiki pääsesid? Muidugi mitte. Loomulikult oli see piirivalve viga. See on täna aga tagantjärele tarkus, millest eriti tolku ei ole. Reaalne olukord on see, et dokumente ja ühtegi riiki, kes neid vastu võtaks, ei ole, isegi kui nad ise ütlevad, mis riigist nad pärit on. Ja see on situatsioon, millele me peame mingi lahenduse leidma. Targutamine siin kuigivõrd ei aita. (või kui, siis niivõrd, et venemaa piiri tuleb hakata paremini valvama, aga seda proovitakse vist juba niigi)," tõi üks lugeja välja.

"Ma arvan, et lahendus võiks olla, et saab omale mingi dokumendi, mis teda kodanikuks ei muuda, aga annab õiguse miinimumpalga eest töötamiseks ja õiguse taotleda kodakondsus. See oleks inimlik lahendus ja võimalus end üles töötada ilma, et keegi näpuga saaks näidata, et parasiit elab riigi toetustest. Illegaalina tal pole õigusi toetustele. Praegu ilmselt on tal ka probleem, et ilma dokumendita ei saa taotleda kodakondsust," kommenteeris Delfi lugeja.

Lisaks toodi välja, et Eestis ilma seadusliku aluseta viibivale välismaalasele töötamise võimaldamine võib tööandjale tuua rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistuse.

"See karistuseadustiku säte tuleks välja heita. Ei sobi globaliseeruvasse maailma. Töö ju soodustab sotsialiseerumist. See karistusseadustiku säte aga soodustabki seda, et hakkavad varastama, vägistama, laamendama hoopis. Tööle, ja meie kasinate toetuste peale mis ei tee küll kedagi ülearu mugavaks," tõi Kristiina välja.

"Imelik küll, kvoodipõgenikke võetakse hellalt ja abistades vastu, need mehed on ju ka reaalsed põgenikud. Kas tõesti määrab soovi aidata vaid raha, mida nende meestega kaasa ei tule. Huvitav, kas meie tolerandid teevad ka vahet n-ö õigetel ja valedel pagulastel? Ma pole ise miski tolerant, kuid juba siinolevaid inimesi peaks kohtlema inimlikult, andke neile vähemalt võimalus töötada, õppida, katus pea kohale."

"Väga veidrad kutid, et Eestis meeldib. Soovitaks ikka Soome või Rootsi minna, seal veidi mugavam end sisse sättida. Naised ka rikkamad ja vähem nõudlikumad. Siin läheb neil väga keeruliseks "ebameeldiva" plaani teostamiseks," sõnas Delfi lugeja Markel, viidates Salli mõttele, et üks võimalus Eestis kodakondsust saada, on Eesti kodanikuga abielluda.

Lilia on kommenteerinud Salli imestust selle üle, et eestlased ei olegi nii sallimatud, kui on räägitud. "See aga, et nad olid väga imestunud, et neid tänaval kividega ei visata, näitab vaidnende endi suhtumist ja loomust - teistelt oodatakse ikka seda, millega ise tegeletakse pidevalt - kas siis oma vanades või "uutes" kodumaades," sõnas Lilia.

"Mina tunnen ühte mustanahalist. Ta on siin sündinud ja kogu elu elanud. Eestlane siis. Tore mees. Ise ei ole käinud eriti kusagil kaugel. Oma silmaga ei ole näinud neid paiku, mida need inimesed tahavad maha jätta. Telekast näidatakse. Need põgenikelaagrid on küll koledad. Kui ikka peaks aastaid ja aastaid sellises elama siis läheks kas või vanapagana enda juurde. Ja see kole sõda. Aga sellest ma aru ei saa, miks nad ei taha seal kodus asju paremaks teha? Nagu minuvanused tegid. Kes laulis asjad paremaks, kes mäletab paarkümmend aastat hiljem, et oli vabadusvõitleja. Eks vananedes mäletame ikka asju natukene teist moodi. Aga me kannatsime ju ikka ära. Muidugi, sõda ja selliseid koledusi ei olnud. Aga meil ei olnud ka 10 000 välismaa raha, et osta endale vabadusse pilet. Arvan, et kui mul oleks olnud ei oleks ikka läinud. Kodumaa ja muu selline imal jutt hakkab tulema. Parem siis lõpetan."

Eestis illegaalse immigrandina viibiv Amadou Mouctar Sall tunnistas Delfile antud intervjuus, et ei ole pagenud sõjakoldest, vaid on tulnud Euroopasse parema elukeskkonna otsinguil. Ta ei palu Eestilt asüüli, vaid tuge ja võimalust, et oma elu üles ehitada. Hetkel on tema koduks kodutute öömaja Tallinnas. Politseil on käed sisuliselt seotud: ebaseaduslikult riiki tulnud mehi pole võimalik Eestist välja saata, kuna tänaseni pole nende isikud tõsikindlalt tuvastatavad.