Küsisime eksamitegijatelt, kuidas nad jäi rahule eksami raskusastme ja enda sooritusega.

Liisi: Kirjandi teemad
1) Miks rahulolematud eestlased kipuvad välismaalt eneseteostust otsima minema?
2) Millise kuvandi loob inimesest meedia?
3) Kodanikuaktiivsus ühiskonnas (vabakond, kodanikuliikumised jms)
4) Tõe suhesrumine kunsti/teaduse/poliitika või muu sellisega

2: Ma sain samamoodi aru, et esimene teema oli ikka eestlaste välismaale minekust. Kuigi jah sõna-sõnalt seda öeldud küll ei olnud, et välismaale, aga tundus loogiline. Kuidas teised seda teemat tõlgendasid?

kati: Sooritasin eksami ja tunne on hea. Loodame parimat, hinge kripeldama midagi ei jäänud. Teemad olid üldiselt kirjutatavad. 3 teemat 4st olid väga okeid. Tahan leida inimest, kes valis neljanda teema( mu mäletamistmööda oli tegemist midagi suhestusega tõe ja kultuuri v kunsti v poliitikaga) Ise kirjutasin kodanikuühiskonnast.

tartu: Ma arvan, et vana süsteem oli parem ja raskuselt jäi keskmiseks.

Eksaminand: Eksam on sellel aastal tõesti väga raske, seda ütlesid ka teised abituriendid, kellega rääkisin, ja isegi õpetajad. Kui lugemisülesanded oli veel teostatavad, siis kirjutamisülesanded olid küll üle mõistuse sisukad ja rohkem analüüsi nõudvad, kui oleks jõudnud nii lühikese ajaga ära kirjutada. Valisin ise esimese variandi lugemis- ja kirjutamisülesande. Lugemisülesanne oli mõistlik, kusjuures mulle tundus, et kaks kõrgema punktisaagiga küsimust olid lihtsamad kui 10 punkti küsimus. Igatahes jõudsin tunni ajaga lugemisülesande valmis. Kirjandit kirjutasin peaaegu neli tundi ja see oli tõeline piin, kuigi kirjutamine mulle sobib. Jäi selgusetuks, et kui näiteid oli vaja tuua kirjandusest JA/VÕI ajaloost JA/VÕI tänapäevaelust, siis kas pidin valima ühe, kõik kolm, või kõlbab ka, kui valisin ainult kaks valdkonda, millest näideid tuua. Kardan muidugi, et kirjutasin natuke teemast mööda, kuna keskendusin just inimeste rahulolematusele ja kodust lahkumise põhjustele, mitte niivõrd eneseteostusvõimalustele. Loodame parimat. Igatahes tõin vist sisse rohkem näiteid, kui oma teksti kokku oligi, sest väga raske oleks olnud nn vaikimisi sätestatud lõigu pikkust (100-150 sõna) täis saada. Loodan ka, et ajakirjanduslik näide kvalifitseerub tänapäeva ühiskonna alla. Kuigi kirjanduse õpetaja lootis minult tulemust üle 95 punkti, siis ise enda soovitust kuigi heaks ei hinda. Pigem olen pessimistlik ja rõõmustan iga punkti üle, mis läheb üle "skoori" 75.

variant1: Kirjanditeemaks oli arutleda inimeste rahulolematuse üle ja miks kaugele ära sõidetakse. Alustekst oli Aunaste "Iseennast kuulates" ja lugemisülesanne oli Tõnu Õnnepalu "Paradiisi" järgi. Küsimusi oli kolm, 15p,10p,15p. Mina isiklikult sooritust väga heaks ei hinda endal, aga rahuldav.

:): Valisin ka esimese variandi. Raske iseenesest ei olnud, aga kripeldama jäi ikka, et kas püsisin ikka teemas jne. Lugemisülesanne oli ka natuke kahtlane.. Kui keegi veel esimese valis, siis võib rääkida, millest kirjutas/kuidas küsimustele vastas.

mmammu: esimene teema oli tõnu õnnepalu tekstist..pealkirja ei mäleta..aga kirjandis oli oli vaja kirjutada sisemisest rahulolematusest inimestes, miks inimesed kodust lahkuvad ja eneseteostuseks kaugemale . Teine teema oli staaridest ja meediast ..kirjand pmst sama teema..milliseks staarid meedia vormib vms.. kolmas teema oli kodanikuühiskonnast ja kirjand ka samateemaline ..neljas teema oli mingist mitmekesisusest.. eelpool kirjutaja juba mainis seda. Ise arvan et lugemise osa oli ok aga kirjand läks nässu. teadsin seda kohe alguses sest pole kunagi kirjandit oskanud kirjutada..arutleda niisama võin kõikidest teemadest aga kirja panna on raske. Liiga palju mõtteid ja kõik läheb sassi. Lõpuks on kokku üks segasummasuvila, millest ise ka aru enam ei saa.

gg: Väga raske oli, eriti kirjandi teemad.

Maire: Kui lugemisülesanded olid veel enam vähem, siis kirjandi teemad olid küll täiesti ebasobivad. Lisaks oli see aasta piiritletud näidete toomine (Too näiteid ajaloost ja/või kirjandusest jne.) See ei andnud üldse valikuvabadust! Olen pettunud.

H: Jahjah, meil oli ka mingi teema selle kohta, et näited/tsitaadid raamatutest annavad lisapunkte v ma ei saanudki aru mis jutt, kriteeriumid tundusid palju karmimad kui eelnevatel aastatel.

Sabesty: Teemad olid üsna head, igaühele midagi, kuid ma kaldusin sellest piiratud näidete reeglist veidi kõrvale. Mulle ei meeldi tuua tsitaate fiktiivsest maailmast, päriselu on veidi reaalsem. Fiktsiooni saab mitut moodi tõlgendada. Päriselust näidete toomist aga ei olnud...

Mari metsast: Mina kirjutasin ka esimesel teema, lugemisülesande tegin teisest variandist, selle sain valmis alla kahe tunni. Kirjandi lõpetamisega jäi aega puudu, seepärast sai kirjandi pealkiri mitte just kõige originaalsem. Kuna tundsin samuti nagu eelpool kirjutajaid, et liiga piiritletud teemad olid, siis kaalusin tõsiselt, mida kirjutada ja mida mitte. Lõpuks jätsin ühe päris sisuka ja hea lõigu välja. MUidu kirjutasin hetkel aktuaalsetest teemadest, kirjandusest, ajaloost, sain tsitaate kasutada, muidugi hea "Tõe ja õiguse " näite sai ära tuua. Oleksin soovinud rohkem mõtlemisaega, et mida lõpuks siis valida, sest leian, et antud teemal oli tegelikult väga palju kirjutada.

Tundus raske: Minu jaoks oli selle aasta eksam tõeline katsumus! Tundus raske! Ühelgi proovieksamil ei näinud nii palju vaeva lugemisega (kuigi kõik tööd üle 90). Tänavu "õnnestus" valida 4. teksti! Pole aimu, millega mind see nii väga köitis... siis, kui sain aru, et panin mööda variandiga, OLI LIIGA HILJA võtta teise teksti. Kirjanditeemadest kahjuks ei sobinud ükski (õppisin teisi asju pähe). Nii et pidi nullist alustama. Tulemusena ei jätkunud aega kirjandi lõpetada. Ühesõnaga, lootsin saada 90-95 palli. Now praying for 75+.

ohjah: Valisin 2 variandi lugemisosa jaoks ja esimese variandi kirjandiks nagu ka paljud klassikaaslased. Lugemisosa oli päris hea, sinna 35-40 punkti kanti tuleb, aga kirjand oli üsna õudne. Esiteks oli teemat kirjeldatud nii, et ei saanud päris täpselt aru, mida kirjutada, nii et võisin teemast hoopiski mööda kirjutada. Teisalt ebasobivad teemad põhjustasid ka seda, et stiililiselt tuli tekst kehvapoolne. Õnneks sain sinna lisanda hulgaliselt näiteid. Kokkuvõttes oli see kõige raskem kirjand, mis ma viimase pooleteise aasta jooksul kirjutanud olen ja seetõttu loodan saada vaid 70+ punkti.