Tööpäeva lõppedes soovib enamik kodanikke kiiresti koju jõuda, et õhtust süüa ja päevatööst puhata. Eilne jahe ja vihmane ilm muutis koduläve me mõtteis veelgi kutsuvamaks. Kahjuks aga venis kodutee palju pikemaks kui see kunagi varem on olnud.

Juba algus tõotas halba. Kell oli veidi pärast viit õhtupoolikul ning Olümpia hotelli bussipeatus oli vihma eest varju otsivatest inimestest umbes. Tegemist on ajaga, mil esimene suurem mass inimesi alustab teed töölt koju. Siinkirjutaja poolt oodatud buss number 23 pidi peatusesse jõudma kell 17:07.

Niimoodi ei läinud. Buss hilines lausa 5 minutit. Lisaks sellele oli saabunud buss lühikest sorti, mis tähendas, et juba oma teekonna teises peatuses läks see rahvast üsna täis. Selline olukord on tavapärane. Tallinna ühistransporti planeerivad isikud on mingil põhjusel otsustanud, et kõige rahvarohkema liiklemise ajal on tarvis panna sõitma lühike buss. Antud olukorra üle on siinkirjutaja imestanud juba mitmeid kuid.

Lühikesest bussist tulenev probleem muutus pakiliseks juba järgmises peatuses, mil inimestevaheline ruum pea olematuks kahanes. Iga järgneva peatusega muutus bussis olijate olukord ebameeldivamaks. Inimesi pressiti üha enam üksteise vastu ja õhk muutus umbsemaks. Nii mõnegi vanema inimese näol võis näha uimast ilmet, mis viitas peatsele minestamisele.

Juba Vabaduse väljaku peatuses oli bussis ruumi nõnda vähe, et mitmed bussi peale tulla soovinud inimesed pidid jääma peatusesse järgmist, ilmselt samuti hilinemisega saabuvat bussi ootama. Koidu ja Taksopargi peatustes pidi maha jääma juba enamik oodanud inimestest.

Olukorda ei leevendanud sugugi ka teosammul liikumine. Meie linnamaastikul nähtavate lugematute teeparandustööde tõttu olid kõikjal ummikud. Vabaduse väljaku ja Tõnismäe peatuste vahelist teed läbis buss umbkaudu 10-12 minutit. Seevastu Koidu ja Taksopargi vahelise teekonna peale läks vähemalt 15 minutit.

Normaalsetes tingimustes oleks buss number 23 pidanud reisi alustama Olümpia hotelli peatusest kell 17:07 ja jõudma siinkirjutaja kodusesse Tuisu peatusesse kell 17:34. Kokku kuluks sellise reisi peale seega 27 minutit. Täna väljus siinkirjutaja bussist Tuisu peatuses kell 18:02. See tähendab, et reisi peale, bussi hilinemist arvestamata, kulus tervelt 50 minutit!

Meie kodulinna ühistransport on kohalikele elanikele tasuta. See on loomulikult igati kiiduväärne asi. Siinkohal kiidusõnad lõppevad. Tallinna linna liiklust iseloomustavad valel ajal vale suurusega sõitvad bussid, graafikutest mitte kinni pidamine ning ühe korraga liiga paljudes kohtades ette võetud liiklust häirivad teetööd. Sellises keskkonnas ei ole hea liigelda, olgu see tasuta või mitte.