Lugeja Anu kirjutab:

Terved hambad ei ole alati ainult inimese enda teha, sest minu näite varal pean tänama oma vanemaid, kes headele, tugevatele ja tervetele hammastele aluse panid. Olen nõuka-aja laps, kasvanud tervisliku ja keemiast rikkumata toidu peal, ent mõned tarkused on ehk vajalikud ka teistele.

Lapsena pidin ära sööma kala (kilud-räimed) alati koos luudega ja sellest kujunes püsiv harjumus. Ka harjutati mind väikesest peale ära järama kõik krõmpskondid, mis andsid nii hammastele kui lõualihastele tegevust ja ilmselt sain sealt ka palju vajalikku luustiku ja hammaste ehituse jaoks.

Lisaks muidugi igaõhtune toore porgandi või kapsaneljandiku söömine. Maani kummarduse pean tegema oma tervete hammaste eest ka kadunud isale, kes käekellalt aega võttis ja kõrval istus ning jälgis, et hambapesu kestaks vähemalt 2 minutit. Ka sellest kujunes püsiv harjumus tänaseni.

Olen 50 aastane naine ja viimati käisin hambaarstil üle 10 aasta tagasi ja siis ka hambakivi eemaldamas. Täisealisena ja pärishammaste omanikuna pole mul elu jooksul ühtegi hambaauku, igemepõletikku vms. sellist probleemi olnud.

Hambaarsti kommentaar:

Põhimõtteliselt on inimene elanud hambasõbralikku elu. Kuna hambad terved, siis usun, et ka janujoogiks õpetati teda maast-madalast tarvitama puhast vett (mitte näiteks mahla).

Kui ma oma vastuvõtul näen "lokkavat" kaariest, siis on selle taustaks enamasti keldritäis kodust "tervislikku" õunamahla, mida janujoogina läbi talve tinistatakse ja nii ka lapsi invaliidistatakse.

Kõige tähtsam ongi, et perekond on inimesele andnud kogu eluks tervisekäitumisharjumuse. Siiski  võiks hambaarsti tihedamini kui kord 10a tagant külastada, sest parodontiit on väga salakaval haigus, kus ühel hetkel kaarisest täiesti terved hambad kinnituskoe kroonilise põletikku tõttu tuleb eemaldada..