Energiajookide ohtlikkusest sain ma teada alles paar päeva tagasi, kui teema aktuaalseks muutus. Siiani arvasin ma, et need on lihtsalt ühed natuke kallimad, teissuguse maitsega ning koostisega karastusjoogid. Ma ei uskunud, et need pealtnäha täiesti tavalised karastusjoogid, mis on sildistatud energiajoogiks, endast midagi tervisele ohtlikku kujutavad. Tegelikult on energiajook aga üks suur kogum kahjulikke ja sõltuvust tekitavaid aineid, mis on kahjulik südamele ning mõjub halvasti ka vererõhule.

Mõeldes nende jookide kahjulikkusele, oleks energiajookide keelustamine ainuõige otsus, sest südame ja veresoonkonna haigused on ju suurimad surma põhjustajad Põhjamaades. Energiajookide müügi keelamist alla 15-aastastele arutatakse ka Soomes. Mõnes Euroopa riigis (Prantsusmaal, Iirimaal, Rootsis ja Taanis) on müük lastele juba keelatud.

Eesti noored tarbivad energiajooke väga palju. Tean seda omast kogemusest. Kui koolis pikem vahetund tuleb, jalutavad minu klassikaaslased lähimasse poodi ja naasevad sealt magusate kookide, kommide, küpsistega ja joogiks nende maiustuste kõrvale eelistatakse energiajooke. Usun, et nii ei ole mitte ainult minu kodukoha koolis.

Olen ise ka paar korda energiajooki proovinud. Ükskord ostsime eksperimendi mõttes sõbraga enne trenni LX Power’it, et teada saada, kas tõesti annab see joogike natuke energiat ja jaksu juurde. Energiat ma küll juurde ei saanud. Pigem röövisid nad minult seda, mida lubasid juurde anda. Nüüd tean, et energiajoogid tarbivad organismi energiat, mitte ei anna seda juurde. Energiajook maksab ka tavalisest karastusjoogist natuke rohkem. Samuti on see veel kahjulik. Mina ei näe küll mingit põhjust, miks ma seda karastusjookidele või mahlale eelistama peaks.

Muidugi on energiajoogid kahjulikud kõigile, mitte ainult alaealistele ja lastele. Energiajook ei ole ju kasulik ka tulevasele emale. Kuidas tema energiajoogisõltuvust piirata?

Minu arvates tuleks inimesi rohkem teavitada, mida nad üldse tarbivad, mida see sisaldab ning mida halba see võib nende organismile teha. Ma usun, et paljud inimesed ei teagi, kui kahjulikud sellised joogid on. Energiat nad ju ei anna, aga kahjuks lubatakse ikka neid jooke poelettidel  sellise nime all müüa. Me peaksime tugevamalt võitlema energiajookide vastu ja piirama nende müügiedu ja massilist tarbimist. Kui muudmoodi ei saa, siis tuleks kindlasti keelata. Võib-olla alul tunduks see imelik, kui politsei hakkaks alaealisi trahvima, sest nad tänaval energiajooki rüüpavad, kuid varsti saaks see normaalseks nähtuseks ning kui sellel ka tulemust oleks, siis oleks see ju hea.

Kui kasutada keelamise asemel piiramist, et vaikselt seda sõltuvust Eesti rahva seast välja juurida. Vanematel on seda tegelikult üsna raske teha ja Eesti inimesed pole ka nii avatud ja lahked, et paluksid teisel see süütuna paistev energiajoogike käest panna ning teavitaksid teda selles peituvatest ohtudest. See ülesanne läheks jälle kas politsei õlule või energiajookide tootjate või maaletoojate kaela, kes lisaksid oma pakenditele vahest väikese hoiatussildi, millest enamasti tolku ei oleks.

Võib-olla aitaks kõrge aktsiisi kehtestamine. Alkoholi ja tubaka puhul see tulemust ei andnud, kuid vahest läheb energiajoogiga teistmoodi. Äkki inimestel hakkab oma rahast kahju ja nad mõtlevad lõpuks ka oma tervise peale.

Energiajookide tarbimist tuleks kas keelata, piirata või tuleks kehtestada kõrge aktsiisimaks. Samuti oleks hea kui inimestele antaks rohkem mõista kui ohtlikud energiajoogid on. Midagi tuleks igatahes ette võtta!

Jooge parem mahla, piima või karastusjooke, aga mitte energiajooke. Energiat te ei saa ja kahjulik on ta ka veel ka.