Algselt oli retsimine pigem spordipäeva taoline, kuid enam mitte. Ristimise eesmärgiks oli koolipere ühendada ja teha uute õpilaste sulandumine massi kergemaks. Kindlasti paljud nimetavad seda traditsiooniks, kuid kellele on vaja selliseid traditsioone, kus neid ainult alandatakse? Õpilasi, kes ei soovi ristimisest osa võtta ja ei võtagi sellest osa, tuleb iga aastaga aina juurde, kuid on juhtumeid, kus selliseid õpilasi hakatakse norima.

Jälestusväärsetest tegudest võib välja tuua ühe gümnaasiumi, kus rebased pidid tomatimahla, muna ja pipra sees leotatud tampoone imema. See on alandav. Kästakse süüa immutatud sibulaid või küüslauku. Kästakse pähe panna gaasimask ja lastakse nuusutada jubedat keemilist reaktsiooni.

Lisaks retsimisele korraldatakse rebaste tutvumispidusid, kus alaealised tarbivad alkoholi ja seda peetakse täiesti normaalseks. Näiteks võime tuua eelmise aasta Tallinna Arte Gümnaasiumi tutvumispeo, kus paljud värsked gümnasistid lõpetasid kaineris ja mis leidis kajastust ka internetis.

Kindlasti ei toimu kõikides Eesti koolides nii jubedaid ristimisi. Koolide traditsioonid peaksid jääma sündsuse piiridesse. Meil pole vaja selliseid gümnasiste, kes mõtlevad ainult joomisest või suitsetamisest või tahavad inimesi alandada.