Pealegi on meil proua “president”. Tema oskab ikka rahvast õpetada ja lohutada. Evelin Ilves soovitab märtsikuus paastumist: "unusta ka internet ja telekas!" Näe, nüüdki saan teada, et märts on paastukuuks ümber nimetatud. Tark tegu, arvestades meie majanduslikku olukorda.

Just nii saan mina sellest “paastukuu” värgist aru. Kuigi proua väidab, et juba vanad eestlased märtsi nii nimetasid, ei mäleta mina seda asja mitte. Võimalik, et ma pole piisavalt vana või siis mitte piisavalt eestlane. Arvasin siiani ikka, et see paastukuu on mingite ristiusu tegelaste ajaarvamine. Neil ju lihavõtted ka, kuigi minul pole siis seda liha kusagilt võtta.

Samas, eks ole need eestlased sajandeid aina paastunud. Lihtsalt toit sai kevadeks otsa ja enne talvist pööripäeva hoiti paremad palad pühadeks. Vahet ei olnud, mis riigikord parasjagu valitses. Inimene harjuvat kõigega - ka pideva paastuga. Saab vahel korralikult pühade aegu süüa-juua ja ongi elu jälle lill .Seni vähemalt oli.

Edaspidi, kui elektri hind jälle tõuseb, ei teagi enam, kas neid pühasid veel tulebki. Võiks siis kohe kuudele ka uued ja kohasemad nimed panna. Märts - paastukuu, aprill - lihavõtte... Ei, see ei lähe mitte. Kust sa seda liha siin võtad, kui taskus tuul vilistab? Parem siis aprill - lihasuretamise kuu. Ei mingit seksi - vähem energiakulu, vähem toitu. No jah, selle viimase üle peaks muidugi veel mõtlema. Võiks hoopis vähem elektrit kulutada ja pimedas teki all nahistada. Saaks ise sooja teha ja kütte võiks välja lülitada. Hoiaks kokku kõvasti. Aga tulemuseks oleks tited ja hirmus tühi kõht. Saa sa siis aru, kuidas targem oleks.

Mai on edaspidi kohe kindlasti lihaheite kuu. Kõik naised lähevad korraga hulluks ja avastavad, et oi, oi, kui paksud nad on. Keegi ei julge avalikult tunnistada, et ta vahel ikka sööb ka. Sel aastal polegi vaja salaja nosida ja seda tegevust häbeneda. Kui pole, mille eest süüa, siis on ju ilmselge, et randades on edaspidi vaid siredad ja saledad. Ja mitte ainult naised. Päris hea mõelda, et meil on nii hoolitsevad riigiisad. Ülekaalulisi jääb kindlasti aina vähemaks.

Juuni - kas vennatapu kuu? Vend notsu ja mitte ainult tema aetakse vardasse. Grillile läheb kõik, mis enam ei karju. Need, kes juba presidendiproua nõuandeid kuulavad, saavad odavamalt läbi. Praevad porgandeid ja närivad idusid peale. Mis sellest, et need on naabri põllult pihta pandud. Meil ju karm kliima, vaid paar kuud aastas saabki korilast mängida. Ülejäänud aja tuleb seda kahjuks poodide puuviljaletis teha - ikka üks viinamari siit, teine sealt, piinlik ju on, aga mis teha.

Juuli? Kes sinnani vastu peab, eks see mõtle ka nime. Vee ja leiva peal veab ehk kuidagi välja. Aga üks on selge - küünlakuu tuleb sel aastal kindlasti juba septembris. Enamusel on elekter ju välja lülitatud. Jah, elu on karm, aga elame üle. Tõsi, minu mõistus on otsas ja enam hästi ei tea, kuidas. Ei julge siin numbritega manipuleerida, aga väga mööda vist ei pane, kui arvan, et veerand elanikkonnast elab juba praegu lausvaesuses. Sõna otseses mõttes. Ja ma ei pea silmas siin elamist, autosid või muid asju. Inimestel pole süüa.

Kui Evelin Ilves julgeb soovitada paastumiseks teraviljatooteid ja puuvilju, siis võiks ta enne vaadata, mis need asjad ka maksavad. Inimesed ostavad poodides aegunud tooteid! Mitte ihnusest, ei, neil pole kallima leiva jaoks raha. Puuvilju saavad paljud lapsed vähem kui "õndsal vene ajal”. Hea on, kui suvel mõne õunavissi põske pista võivad. Teraleib võib ju olla nii-nii kasulik, aga paraku on neid, kes on nõus sööma ka leiba, mis on saepuruga pooleks küpsetatud - jaksaks vaid osta.

Küllap tuleb ka aeg, mil igal rõdul üks kits elutseb, saab vähemalt piima. Luksuskaup, mida muidu osta ei jaksa.

Inimene on ju nutikas. Närib või rohtu, aga ära elab. Lihtsalt solvav on, kui keegi siis veel paastu soovitama tuleb.

Telefoni ja internetti ma välja ei lülita. Usun saatust - kui see tahab, siis lülitab mõlemad ühel heal päeval välja Eesti Energia.