Aga head politseinikku sama raha eest peab leidma?! Tõesti, mul tekkis tunne, et keegi teeb nalja. Muidugi olen kuulnud nende madalast palgast, aga see olukord, kus Lihula ja Hanila jäävad politseinikuta, kuna kedagi ei leita. Kuussada eurot bruto - muidugi ei leita! Ja kui leitaksegi, siis kindlasti mitte parimatest parim. Aga taolist politseinikku me ju tahaks, et oleks hinges kindlus.  

"Tahan saada politseinikuks, sest vihkan vägivalda," ütlesin kunagi ammu keskkooli ajal. Omal käed-jalad ja hääl väriseb - juba mõtlemine nähtud-kogetud vägivallajuhtumitele viis mind endast tõsiselt välja, mis veel rääkida reaalsetest olukordadest. Mis politseinik minust oleks saanud? Mitte mingi. Sain sellest isegi aru ja keskkooli lõpus olid juba teised prioriteedid.  

Soov on, et politseis oleks parimatest parimad, kõige võimekamad. Nõudeid on palju: hea suhtleja, närvid korras, vaim ja füüsis erk, aus, vastutulelik jne. Aga kuidas leida taolisi "imeinimesi", kas Maarjamaa piiratud inimressurss seda üleüldse võimaldab? Kindlasti, aga selleks, et parimad politsei jaoks "välja ilmuks" (juba õppima minnes) peab olema mundri ja pagunite kõrval ka rahaline motivatsioon. Ma ei räägi Eesti keskmisest palgast (mis ka tunduvalt ületab eelmainitud kuutesadat krooni), vaid "kõvast" palgast - no näiteks sellisest riigikogulase omast. Ütleme siis teistpidi: mis hakkaks toimuma, kui homsest päevast oleks kaks tuhat eurot politeiniku (NB!) miinimumpalk ja keskmine tõesti nagu saja ühel "tegelasel"? Milliseks kujuneks konkurents?  

Utoopia see on, raha meil pole, aga suund võiks olla sinna poole. Minu arust on tegemist totaalse farsiga - see eelmainitud Lihula-Hanila juhtum, kus pea viis tuhat inimest jäävad korravalvurita, lisaks veel teelõik, kus tuleks kihutajaid ohjeldada. Ja põhjus: kuuesaja krooniga ei leita kedagi...

Loodetavasti saab see üksikjuhtum lahenduse, aga punane tuluke jäägu põlema, sest süsteem on vigane. Peeglisse vaadaku kõik poliitikud, erakonnast sõltumata. Ehk ei pea te asjast arusaamiseks seal piirkonnas hätta sattuma ja siis 25-45 minutit ootama, millal patrull Haapsalust jõuab...