1. Välismaa mees on hooliv ja tähelepanelik. Oleme koos elanud üle kahe aasta. Uskuge, mind äratab igal hommikul öökapil lõhnav kohv. Alati jagub komplimente kui olen teinud süüa (teen seda harva, sest mu mees on fantastiline kokk, kellele meeldib ise süüa teha). Magustoidud on minu rida. Mees tänab mind iga kord kui teeme koos õues koristustöid. Alguses oli see isegi naljakas - miks tänada, kui seda peab nagunii tegema? Aga samas on hea kuulda, kui keegi su tegemistest lugu peab. Käime paar korda nädalas saunas, kuhu mees teeb alati suupisteid kaasa - viinamarjad, hallitusjuust ja küpsised näiteks.

2. Välismaa mees ei tee vahet meeste ja naiste töödel. Kuna minu tööpäevad on pikad, siis kodused toimetused jäävad tihti mehe hoolde. Aga nende paari aasta jooksul ei pea ta seda üldse koormavaks. Koristab kui näeb, et vaja. Söögitegemisest ma juba rääkisin. Ja pesu pole tal ka raske masinasse panna ja sealt välja võtta ammugi mitte. Nädalavahetusel teeme kõike koos.

3. Välismaa mees ei põe alaväärsuskompleksi kui teenib naisest vähem. Selline olukord meil on, et minu palk on suurem. Meie peres on nii, et raha on vaid elatusvahend - ei miskit muud - millega hiilata.

4. Välismaa mees hoolib oma lastest ka siis, kui lahku minnakse. Võideldakse selle eest, et lapsi tihedamini näha ja nendega aega veeta.

5. Välismaa mees ei joo end lolliks. Minu mees võtab iga päev konjaki või joome õhtul saunas šampuse. Elu seisma ei jää.

Nüüd siis eesti mehest.

1. On üldiselt endast ülihooliv - olen välismaal sellises kohas tööl, kus on ka eestlasi - juba möödaminnes saad aru, et tegemist on eestlasega. Käib jalg väljapoole, lõhnab Hugo Bossi järele ja mõtleb, et on kena.

2. Eesti mees ootab koju tulles, et söök on alati valmis, toad koristatud ja lapsed kasitud.

3. Eesti meest ajab jooma teadmine, et naine teenib rohkem. Ehk on selles süüdi maast-madalast ja põlvest põlve pähe taotud teadmine, et mees peab toitma ja katma pere.

4. Eesti mees unustab oma lapsed kohe, kui uks tagantkätt kinni läheb. Otsib töö, kust mustalt raha saada, et jumala eest mitte alimente maksta.

5. Ja issand jumal, kuidas elu jääb seisma, kui hakatakse jooma! Oma noorusest mäletan üht seika. Olime minemas katsikutele. Tõin uhke tordi pagarilt ja hakkasin oma väikeseid lapsi valmis seadma, et 80 km kaugusele sõita. Mees teatas, et läheb ja vahetab ruttu autol kummid ja siis lähme. Ootasin oma kahe lapse ja tordiga meest kolm päeva. Süüdimatu.

No nii ja nüüd siis kokkuvõte.

Olen jumal kindel, et hoolivaid mehi on ka eestlaste seas. Mu oma poeg on näiteks noor mees (23) ja tema hoolivus ületab vahel isegi minu ootused ja kindlasti on mehi, kes rõõmuga aitavad oma naist kodutöödes. Ja ei tee mingit numbrit kui naine teenib rohkem. Ja tänapäeval on kindlasti ka mehi, kes hoolimata lahutusest oskavad oma laste eest hoolt kanda ja kindlasti on ka neid, kes oskavad alkoholiga ümber käia.

Kindlasti on olemas ka välismaalasi, kes on mölakliku käitumisega ja kaklevad ning karjuvad naise peale. Ja põhimõtteliselt tööd ei tee - küll naine teenib. Välismaal ei saa minimata jätta ka seda, et kui tööd ei tee, siis aitab riik. Eestis on ehk just see probleem, et kui raha pole, siis jäädki nälga ja elu hammasrataste vahele, mis eesti mehele au pihta käib ja lõpptulemusena jooma ajab.

Kindlasti on ka mehi, kellel on lastest jumala ükskõik. Ja oi kui palju olen näinud mehi, kes juba paljalt kuuspaki nägemisest lolliks lähevad.