Palju on pensionisambaid kirutud, et küll on väike tootlus ja kõrged teenustasud – mina nende vingujatega ei kavatse ühineda. Pigem mõtlen selle peale, et mis saaks siis, kui pensionisammast üldsegi poleks, siis oleks pärast töötamise lõppu massiivselt vaesunud inimesi, kellel puudub igasugune sissetulek. Praegune olukord on selline, et rahvastik üha vananeb ning nooremad inimesed peavad pensionäride ülal pidamiseks hakkama tulevikus rohkem makse maksma.

Küll aga ei tähenda pensionisammas seda, et meie tulevik võiks helge olla. Mina leian, et tuleb ise oma finantsheaolu ohjad haarata. See ei tähenda, et tuleks hakata spekuleerima aktsiaturgudel ega tegema riskantseid tehinguid, vaid raha võiks paigutada pikaajaliselt aktsiaturgudele või kinnisvarasse. Sest kui vaadata pikaajalisi tootluskõveraid, on hinnad aastatega ikkagi tõusnud.

Lisaks raha kõrvale panemisele, võiks tähelepanu pöörata ka oma tervisele – teha trenni ja toituda tervislikult. Mida tervem oled vanas eas, seda vähem raha kulub ravimitele. See on jällegi võit sinu rahakotile.

Ka sinu elukaaslane võib olla märkimisväärne osa sinu pensionisambast. Kui elad vanas eas ikka kellegagi koos, on kõik palju odavam, sest jagad kulud kaheks. Üksi elades on keerulisem.

Need, kes kiruvad ainult pensionifondide tootlusi, võtku teadmiseks, et ka ise saab palju ära teha, et tulevikus lihtsam oleks. Eelpool mainitu on tõenäoliselt ka palju kergem, kui ise aktsiaturgudele minna oma õnne riskantsete tehingutega proovima. Hea tervis tulevikus on samuti suur pluss, sest nagu öeldakse – tervis on meie kalleim vara.