Noorukite lemmikskeemiks oli valida tülinorijaks mõni lühike poisiohtu tegelinski. See läks treenijatele külje alla ja hakkas solvavaid märkusi tegema. Muidugi ei kartnud keegi sellist väikest kökatsit ning üsna julgelt öeldi nagamannile vastulauseid. See aga oli suur viga, kuna hiljem turvalisest spordisaalist lahkudes ootasid nagamanni sõbrad juba ukse taga.

Väga eredalt on meeles, kuidas meie kolmeliikmeline seltskond sai kohalike noormeeste käest kenasti klohmida. Põhjusena toodi muidugi välja, et me olevat nende sõpra solvanud. Üks spordimees meie seltskonnast sai nii kõva keretäie, et tema treeningud selle naaberkooli võimlas leidsidki oma lõpu.

Nõu sai küsitud ka treeneri käest: mida teha pärast trenni väljas ootava peksjate kambaga? Ega sealt erilist lahendust tulnudki, kuna treener ei saanud ju meie sõpruskonna lapsehoidjaks hakata. Kuigi, ega seal pimedas hoovis käinudki mingid lapsemängud. Tihti läks arusaamatu arveteklaarimine nii kaugele, et lisaks sinikatele tuli ka veri välja. Alaselga saadud jalahoobid aga andsid pikalt tunda.

Ilmselt liigub sellised närvilisi tüüpe meie seas ka aastaid hiljem ringi. Kuidas muidu selgitada Tallinnas Solarise keskuses arenenud ägedat kähmlust noorte vahel. Ka seal sai tüli alguse provotseeritud solvangust võõra inimese aadressil.

Võrreldes kiirelt Tartu ja Pärnu üldist valitsevat mentaliteeti, siis ilmselgelt on vabam ja rahulikum siiski boheemlaslikus Tartus, kuigi ka selle väite juures pean ära mainima, et oma südasuvisel sünnipäeval lubas üks kiila peaga üleni tätoveeritud härra mulle Pirogovi mäel peksa anda. Lihtsalt mööda kõndides jäin ma talle kuidagi ette.

See näide oli muidugi vabast õhust ega seostu otseselt kaubakeskusega. Tartu kaubakeskustest rääkides: suureks plussiks on pinkide teadlik asetus. Pinke ei ole pandud piiratud nähtavusega kohtadesse, kus kahtlasemal seltskonnal oleks hea sumiseda. Pigem on kaubakeskused läinud seda teed, et igasugune korrarikkumine on ikka väga konkreetselt kohe märgatav. Nii asuvadki pingid avaratel lagedatel aladel, mis vähemalt teoorias peaks märatsejaid ja niisama pullivendi ohjes hoidma.

Üks naljakas meenutus Pärnust Port Artur 2 kaubakeskusest: esimese korruse magusal fuajee-alal laiutavad pigem eakad prouad ja härrad. Lisaboonusena ka mõned mitte väga sotsiaalsed tegelased. Kogu tekkiv lõhnabukett ja istekohtade nappus ei jäta Pärnu noortele seal pesitsemiseks kõige vähematki ruumi. Seda aga kuni õhtupimeduse saabumiseni. Siis laekuvad vanemad kodanikud koju telekate ette ning noored saavad hea ülevaatega fuajeekohad ise hõivata.

Isegi Youtube'i keskkonda on postitatud video, kuidas ennasttäis noored Port Artur 2 esimesel korrusel mehetegusid korda saadavad. Ülekäte läinud noormeest korrale kutsuvat turvatöötajat segati nii massiivselt, et juba kinni peetud noormees sai kenasti jooksu. Kõike seda muidugi filmiti mobiilikaameraga, et oleks hiljem eriti äge sõprade ees vehelda.