Sageli räägivad inimesed ilmast siis, kui enam mitte millestki muust rääkida ei ole. Ilmateade on ehk olulisemgi eelnenud "Aktuaalsest kaamerast", sest tegelik järgmise päeva temaatika avab ennast just seal.

Miski pole ju ilma poolest hullem kui Eesti suvi. Küll on ta liiga palav, küll liiga sombune. Nagu öeldakse: kolm kuud halba suusailma. See, et ilm nii tihti hammaste vahele jääb, on iseenesest hea märk. Asi ei viita mitte sellele, et tegemist on igavate inimestega, kes muust rääkida ei mõistagi, vaid hoopistükkis tõsiasjale, et niru ilm on üks suuremaid muresid. Ja see on hea, kui raskemad probleemid pilvepiiril ei koida.

Tõsi, meil, Eestimaal elavatel inimestel, on ka omad raskused ja proovikivid. Pole kõik korras sotsiaaltoetustega, riigijuhtimise ja töötusega. Muresid on veel, kuid mis tegelikult peamine, on ikkagi vabadus ja võimalus omal käel asi paremaks teha. See pole poliitiline iba või mõne erakonna eelistamise jutt, millele kindlasti keegi viitab. Tegemist on lihtsa mõistmisega, et meil Eestis on asjad tunduvalt paremini kui lõunapool ja Lähis-Idas - miskipärast keelduvad paljud seda mõistmast. Ehk on lähenemine veidi liiga idealistlik, sest tõsi, ka endal koriseb kõht mõnel hallimal päeval, kuid keemiarünnakud, terroristid ja sõjaolukord? See on meist kaugel. Tõsised probleemid on meist kaugel.

Mõistan ja toetan inimesi nende ootustes, et riik toetaks neid, kes tõesti abi vajavad: lapsi, vanureid ja haigeid. Teps mitte ei nõustu vingatsitega, kes toovad pidevalt näiteks Soomet või Norrat, sealjuures viitsimata ise lillegi liigutada. Käed tagumiku all istumise eest ei peagi toetust maksma. Töötus ei ole ravimatu haigus, mis eluisu ära võtab. Mine laia maailma, õpi mõnda võõrkeelt puterdama, ole usin ja su elu paraneb. See pole seotud valitsuse või mõne poliitiku tühja lubadusega - sinu kaardid on sinu käes, mängi nendega.

Iga kell valin pigem Eesti suve, kui Araabia kevade - siin on võimalus saavutada, teha ja aidata. Ja seda kõike vabalt. Vangis ei hoia mitte trellid, vaid tühi ruum nende vahel.