Lähen ka mina vahel hiljem magama, eriti suvel, kui segavad need valged ööd, aga see kõik on ikka inimese enese teha. Mingil määral on olemas lõokese ja öökulli tüüpi inimesi, aga eluviis on siiski enda teha.

Meie poed avatakse ka nii hilja. Normaalne oleks, kui kauplused oleks avatud juba kell 8-9, eriti toidupoed, aga mitte alles kell 10! Ja ei pea nad ka lahti olema kuni 22-23 – kuni 21.00 oleks piisav.

See, et enamik inimesi on pool päeva unised ja kogu elu vajub aina rohkem öö poole, ongi meil propageeritava ja normaalseks peetava öise eluviisi tõttu, mitte inimese sisemise biokella järgi elamine.

Nii nagu paljud muud eluvaldkonnad kisuvad kiiva ning nagu lubatakse endale ja teistele aina rohkem halbu harjumusi, kajastub selline suhtumine ka inimeste päevakavas.

Hea lugeja, kas sulle kõige meelepärasem uneaeg sobib kokku traditsiooniliste aegadega, mil kooli ja tööle minnakse? Kas sinu arvates on normaalne, et kõigilt eeldatakse kooli ja tööle jõudmist 8-9 paiku hommikul? Millisel kellaajal sa ise kõige parema meelega magama läheksid ja üles ärkaksid? Kirjuta aadressil rahvahaal@delfi.ee või võta sõna kommentaariumis!