Minagi kuulun nende inimeste hulka kelle lapsepõlv, kooliaeg ja üldse noorusaeg jäi nõukogude aega ning mina isiklikult seda aega ei kahetse. Pole olnud pioneer ega komsomol ning ka parteisse pole kunagi kuulunud.

Nõukogude ajal olid ka omad plussid ja miinused. Plusspoolele võiks kanda selle, et sel ajal olid inimesed rohkem võrdses seisus ning ka vaestel inimestel oli võimalus oma elu normaalselt elada.

Nõukogude võim vähemalt kedagi oma kodust- korterist välja ei tõstnud ja kodutute hulka ei arvanud. Oli sotsialistlik kord. Mida head on andnud praegune kapitalism tavakodanikule? Elame võlgades ja uksele võivad koputada inkasso firma töötajad. Kas selline hirmu all elamine on inimlik?

Omal ajal sai elatud kitsikuses ja väikese rahaga, aga saime hakkama. Kauplustes küll kaubavalik väga suur ja lai polnud, kuid selle eest olid kaubad müügil normaalse hinnaga ja sellist hinnatõusu nagu tänapäeval kapitalistlikus ühiskonna päevast päeva aset leiab, polnud ja isegi nii hullu unenägu ei suutnud näha. Mitmed kaubad olid küll defitsiitsed, aga sai ka ilma juustuvorsti ja viineriteta hakkama. Tänapäeval on muidugi kaubavalik rikkalik kuid selle koostis ja kvaliteet on alla igasugu arvestust, ent samas kallis.

Inimesi tänavale ei tõstetud

Nõukogude ajal oli kõigil inimestel töökohad ja normaalne sissetulek ning kedagi tänavale ei tõstetud. Mis toimub tänapäevases kapitalistlikus ühiskonnas? Inimesed kes on töötuks jäänud ja korteriüüri ning muid makseid tasuda ei jõua, tõstetakse korterist tänavale ning inimesed kes on võtnud laenusid ja neid õigel ajal tasuda ei suuda, neile saadetakse inkasso firma kaela võlgu sisse nõudma. Kas selline olukord on normaalne ja õige ning õiglane?

Kapitalisti silmis on muidugi kõik okey, sest selle tegelase jaoks on tegija vaid see, kes suudab teise p...e lohku tõmmata ja naha üle kõrvade. Ausalt elada soovivat inimest peetakse napakaks.

Sellest tulenevalt võiks öelda, et sotsialist ja kapitalist üksteist ei mõista ja üksteisele terekätt ei anna kunagi.

Kõik inimesed pole aferistideks loodud ning seetõttu on ka kapitalism tavakodanikule vastuvõetamatu. Tahame või mitte, aga oleme sunnitud ju kapitalistlikus ühiskonnas elama ning meenutame seetõttu ka nõukogude aega mil oli sotsialistlik kord ning need kes tänaseks juba teises nooruses elavad, neile oli see aeg kaunis noorusaeg. Milleks seda unustama peaks?