Praegu on sõduri baaskursus (SBK) kohustuslik kõigile füüsiliselt ja vaimselt tervetele noormeestele. SBK on ajateenistuse kolm esimest kuud. Ajateenistus on naistele küll vabatahtlik, kuid aastate jooksul on selle vastu üha rohkem naisi huvi üles näidanud.

Keskkoolides on küll riigikaitse kursused, kuid lati võiks kõrgemale viia ja naised ka sõduri baaskursusele kaasata. Tegemist ei oleks ju mingi sõjaks valmistumise aktsiooniga, sest sõjaväes õpib peale relvast laskmise ka palju muud huvitavat ja vajalikku. Näiteks kuidas metsas elamisega hakkama saada või kuidas ise katelokiga endale süüa valmistada.

Eestis on jätkuvalt lõhe meeste ja naiste ametite vahel suur, sealhulgas ka palkade erinevus. Hiljuti Rootsis käies jäi silma see, et naised teevad meestega võrdseid töid. Kui meil siin arvatakse, et taskulambiga maa all käib veevärki parandamas ainult mees, siis seal oli näha ka naisi samu töid tegemas. See on hea, kui naisi niimoodi erinevatele töödele kaasatakse, sest see aitab vähendada palgalõhesid ning lõhub stereotüüpe. Ka riik saab sellest palga pealt makstud maksudena suuremat kasu.

Kui kaasata naisi kaitseväkke, aitaks see muuta ka meie ühiskonda dünaamilisemaks. See tähendab, et mees ei peaks olema ainult see tööhobune, kes kõike teeb ja toob, vaid nagu kaitseväes ikka – normaalseks eluks tuleb teha koostööd ja arvestada teistega.

Mõned mehed hindavad naisi selle järgi, kuidas nad süüa oskavad teha või kui hästi pesu pesta. Kuid need ei peaks olema omadused, mille järgi naisi ainult hinnata. Üks tõeline Eesti naine võiks osata ka relvast lasta, granaati heita ja kaevikut kaevata. Poleks paha!