Ent majanduslanguse hirmus otsib silm igalt poolt mingeid märke. Üks märk on see, et paljud kunagised poodide aknad Tallinna vanalinnas ja selle lähistel on tühjad. Poekeste majades on tehtud kalleid remonte, poed ise on kolinud mujale ja tegutsevad tasapisi edasi, aga kunagi kasutusel olnud ruumid seisavad üle aasta ja kauemgi tühjana. Või siis on mõnel äripinnal aeg-ajalt mõni äri tegutsemas, ent läheb varsti hingusele, pakib oma asjad ja lahkub, jättes maha jälle tühjad vaateaknad.

See pole nii ainult äriakendega, jälle sealsamas kesklinna lähistel on ka kortermaju, nii uuemaid kui ka vanemaid, mille aknad tühjalt mornitsevad. Aasta, paar ja rohkemgi.

Hiljuti oli mul vaja elluastuvale lapsele korterit otsida. Uurisin kinnisvaraportaale ja minu senine teadmatus sai valusa selgituse - üürileandjad on lihtsalt hulluks läinud. Korralike 1-2 toaliste korterite eest tahetakse 300-400 eurot, pluss muud kulud. Isegi täielike äbarike eest nõutakse kuni 200 eurot. Ja sinna juurde kommunaalmaksud, vesi, elekter, küte, prügivedu, jne. See tähendab, et korralikku korterit üürides tuleb noorel inimesel talvisel perioodil ära maksta 500-600 eurot pelgalt elamispinna eest.

Karta on, et äripindadega pole lood mitte paremad, vaid halvemad, ent nišiäridel ei pruugi igas kuus sellist kasumit küll ette näidata olla. 

Kuulge, üürileandjad, tulge palun mõistusele! Tõsiselt - kas te tahate ratsa rikkaks saada? Kelle arvelt? Kui palju on Eestis neid inimesi, kes nii kõrget palka saavad, et sellistest kuludest midagi söögi ja seebi jaoks ka jääks? Ja kas rikastumishulluses kangekaelselt kõrgel hoitava üürisumma nimel tasub neidsamu kalleid kortereid siiski aastaid tühjana hoida? Kas tühjana seisev korter ei olegi otsene kulu - mingid ekspluatatsioonikulud on ju alati, maamaks, hädapärane küte jne.

See on teie valik. Mina leidsin lapsele korteri talutava hinna eest mõistlikus kohas. Üks korter oli just vabanenud ja meie olime need õnnelikud, kes selle ära napsasid. Nagu näete - head korterid mõistliku hinnaga juba tühjalt seisma ei jää.