Majanduslikku mõju CO2 keelamisele või õhku paiskamisele tunneme me aga praegu. On selge, et igasugune CO2 keelamine mõjutab praegust majandust, mis on ikka veel väga suures sõltuvuses fossiilkütustest. Seetõttu on kiire üleminek fossiilkütustelt taastuvenergiale väga kulukas.

Kuna tuleviku üle otsustame täna, siis kas inimesed on nõus praegu loobuma oma heaolust tuleviku tarbeks? Sel aastal viis USA Pensionikindlustuse Instituut läbi uuringu, millest selgus, et inimesed ei ole just eriti head tulevikuplaneerijad. Uuring leidis, et ainult 10% ameeriklastest on pensionipõlveks säästnud piisavalt raha.

Kliimamuutuse efekte annab tunda küll alles paarikümne aasta pärast, aga egoistlikust vaatenurgast lähenedes tahavad inimesed võidelda kliimamuutusega umbes sama palju kui nad tahavad koguda oma turvalise pensionipõlve jaoks. Miks peakski praegune põlvkond kogema kliimamuutuse pidurdamise nimel elatustaseme langust ja elama kehvemalt kui elasid nende vanemad või vanavanemad? Tõenäoliselt ei näe täna pensionile jäävad inimesed ka nende eluajal põhjustatud negatiivseid kliimamuutuse efekte.

Ameerika ja Saksamaa teadlased viisid läbi katse, kus kuuele katses osalenud inimesele anti igaühele 55 dollarit. Nad said valida, kui palju nad kliimamuutuse vastu investeerivad. Valikus oli 0 dollarit, 2,75 dollarit ja 5,50 dollarit. Küsitlust viidi läbi 10 korda ning eesmärk oli grupi peale kokku saada 165 dollarit. Kui see summa saadi kokku, said kõik katses osalenud 60 dollarit.

Katse mõte seisnes selles, et uurida, kui palju on igaüks valmis panustama kliimamuutuse vastu. Kui panustada null, võis ülejäänud summa endale jätta, kuid siis suurenes ka tõenäosus, et 165 dollari eesmärgini ei jõuta. Katse lõpuks jõudis grupp õnneks 165 dollarini ning see summa kulutati ajalehereklaamile, millega juhiti tähelepanu kliimamuutusele.

See katse näitab tegelikult väga hästi praegust inimeste suhtumist kliimamuutustesse. On neid, kes sorteerivad prügi, otsivad alternatiivseid energiaallikaid, elavad rohelist eluviisi ning vaatavad, kuidas saaks helgema tuleviku nimel elada võimalikult keskkonnasäästlikult. Teised aga mõtlevad, et neist nagunii ei sõltu midagi ega ela keskkonnasäästlikult.

Taoline egoistlik suhtumine võib endaga kaasa tuua tumeda tuleviku, mis jääb meie laste ja lastelaste kanda. Meie võime sellest veel puhtalt pääseda, aga see, millise maailma me oma järglastele pärandame, on praegu meie endi teha.