Male arendab palju meile eluks vajalikke oskusi: juhtimisoskust, strateegilist planeerimist, vastutust, loovust ja otsustusvõimet. Uuringud on näidanud, et male mängimine arendab inimese mälu, keskendumisvõimet ja loogilist mõtlemist. Ja peamine asi - see on lõbus!

Praegu toetab meie haridussüsteem pigem faktimälu treenimist. Malemäng oleks hea viis siduda meeldiv kasulikuga ja oluline oleks just alustada maleõpingutega algklassides, kus inimene on kõige vastuvõtlikum uuele informatsioonile.

Uuringud, mis viidud läbi just 5-6. klassi õpilaste seas näitavad, et õpitulemused on tõusnud sisuliselt kõikides õppeainetes, kõige rohkem aga reaalainetes, kus on vaja tegeleda numbritega. Male teadupärast nõuab sisuliselt lõpmatu arvu kalkulatsioonide tegemist - vajalike arvutuste tegemist enda plaani teostamiseks jne. Kusjuures seda kõike oma peaga, mitte kalkulaatoriga. Lisaks nõuab see oskust ette mõelda ja hinnata adekvaatselt erinevaid situatsioone.

Kellele ei meeldiks õppida mängides midagi kasulikku? Seda enam, et male mängimine on odav. Ei ole vaja kallist varustust. Pole küll hindadega kursis, aga pakun, et 10-20 euroga saab küll juba normaalse komplekti kätte.

Malemäng koolides pole midagi uut. Paar aastat tagasi tegi Armeenia esimese riigina maailmas male koolides kohustuslikuks. Praegu on veel vara teha kaugeleulatuvaid järeldusi, aga esmased tulemused tunduvad olema paljulubavad.

Eelmise aasta septembris lubas uus maleliidu president härra Korobeinik viia male koolidesse ja alustati maleõpinguid 12 koolis. Plaan oli viia male valikainena õppekavasse. Hetkel rohkem sellest küll kuulda pole olnud. Tõesti loodan, et sellest saab asja ja see on millegi suurema algus. Selleks oleks kindlasti vaja riigi senisest suuremat toetust.