Sõitsin Lõuna-Eestisse Tallinnast, olen hetkel töötu, mis tähendab seda, et mu sissetulek on minimaalne. Ma ei saanud õhtul enam Tallinna tagasi sõita, kuna see polnud mingil moel võimalik. Sõidan nimelt ühistranspordiga ning maal teadagi õhtul ühistransport enam ei liigu, ilm oli külm, tormine, väljas magamine ei tulnud kõne alla.

Korterit näitama ilmus küll kohale omanik, kuid ta oli agressiivne, ei lasknud endale midagi öelda ega mingeid märkusi teha, küsis minu kohta, et kas ma olen ikka korralik, ega ma ei suitseta jne. Silmaga oli näha, et ma olen temast korralikum, olen pealegi juba naine keskeas, kuid omanik käitus minuga halvasti ja kui teatasin, et ma ei saa enam Tallinna tagasi, ei pakkunud ta mulle isegi võimalust ühte ööd seal korteris olla.

Ta lihtsalt viskas mu välja, sõimas ning mul hakkas sellest kõigest nii nii paha, pealegi polnud mul kuhugi minna. Arusaamatus omanikuga tekkis maakleri mittekohalolu pärast, maakleri kohta ütles omanik, et eks ma ise helistagu ja küsigu, kus maakler on ja miks ta kohale ei tulnud, samuti ütles ta, et selle maakleriga on tal veel probleeme mingite tehingutega, mis olevat tegemata. Kui küsisin, miks ta sellist maaklerit kasutab, ütles ta, et nüüd ta tahabki seda asja muuta.

Ööbimiseks raha nappis

Mul ei olnud kuhugi minna, oli külm, istusin Viljandisse minevale bussile, et äkki saan sealt edasi, aga ei saanud, Tallinna enam bussi ei läinud, Tartusse oleks küll saanud, aga ka sealt viimane buss Tallinna läks enne, kui ma oleks Tartusse jõudnud. Palusin Viljandi Statoilis, et kas ma saaks öösel nende juures istuda, aga see polnud võimalik, ööseks nad sulgevad uksed ja müüvad ainult luugi kaudu. Bussijaama ruumid suleti juba kell 20.00, nii et ka seal ei saanud istuda, viimase võimalusena sain ma siiski ööbida ühes kodumajutuses, kuid sellised väljaminekud ei olnud mul plaanis. Ma polnud ju ei suvitaja ega puhkaja, vaid inimene, kes otsib elamist.

Ütlesin maaklerile, et ma soovin üürida seda pakutavat korterit ning pidime kokku saama, helistasin veel hommikul üle, et kas kohtumine toimub, kuid nüüd jäi ikkagi üürileping ära ja seda maakleri tõttu, kes oleks pidanud kohal olema ja oma tööd tegema, kuid seda ta ei teinud. Ka Tallinnast sõit ja tagasisõit maksab, lisaks trauma omaniku käitumise tõttu. Maakleritöö siiski kohustab selleks, et maakler peaks antud lubadusi, nemad on ju korteri vahendajad või kui tõesti midagi muutub, siis tuleb teatada sellest kliendile ette ja vabandada, võimalusel aegu muuta. See maakler kõike seda ei teinud ning nüüd tuleb vist Tarbijakaitsesse pöörduda ja taotleda sealtkaudu tekitatud kahju hüvitamist.

Maaklerite kõrged töötasud, aga kohutav suhtumine töösse

Samuti pole ma nõus maksma maaklerile sentigi, kes oma tööd ei tee, korterit ei näita ega teata kliendile, et ta kohale ei tule. Mina suudan üürilepinguid nii ka ise koostada, trükkida kui printida, maakleri abi ma selleks ei vaja, maaklerit on mul vaja kui vahendajat minu ja omaniku vahel ehk maakleri töö on näidata korterit ja tegelda kõige asjaajamisega.

Närvid läbi omaniku sõimu pole mul tõesti vaja kuulata, maakler on selleks, et korteri vahendus oleks viisakas ja kõigi nõuete kohane. Kui maakler aga ei viitsi ringi sõita oma üüratu palga eest, siis võtku omale teine töö, maakler ei teatanud mulle oma mitteilmumisest ei enne ega pärast, mis on jäme eetika- ja ametinõuete rikkumine. Kui maakler on end kuulutuses seadnud vahendajaks, siis peab ta ka teatama kõigist asjaoludest, näiteks et leping ei sõlmita kohe esimesel kohtumisel.

Huvitav, maakler pole kohal, kuid raha tahab millegipärast saada! Kui maakler oleks kohal olnud, siis ma oleks saanud viisaka teeninduse ning ka korteri, mida ma vajasin, kuid nüüd kaotasin sellegi raha, mis mul korteri jaoks oli, lisaks sellele sain sellise kohtlemise osaks, mida ma polnud ära teeninud.

On hoolimatu inimene tänavale jätta, kui tal pole kuhugi minna, omanik oleks saanud mulle öömaja pakkuda ja tal oli see võimalus, kuid tal oli ükskõik, mis minust saab. Maakler aga peaks aru saama, et kui korterit üürida, siis üürija ei tarvitse elada samas kandis ega linnas, et saab joosta edasi-tagasi. Ma soovitaks maakleritele, et kui neil on oma tööst tüdimus ja kui nende töö ei tekita kasu vaid kahju, võtku pikem puhkus või hoopis teine sobivam töö. Käisin ka teist korterit Lõuna-Eestis vaatamas, kuid ka see tehing jäi ära, sest kuulutuses oli pettus.

Esimene sissemakse oleks olnud üür+ 2 kuu tagatisraha+maakleritasu, kuigi nii kirjas ei olnud, maakler jällegi välja ei ilmunud, kuid minult nõuti kindlasti maakleritasu ning kui ma ütlesin, et maaklerit ju pole kohalgi, siis mulle öeldi, et see ei loe, sest maakler olevat telefoni vastu võtnud. Pole kunagi mõistnud, kust on tulnud need üüratud maakleritasud, tööd need maaklerid ei viitsi teha ega tee, kuulutused on valed, poolikud, valeinformatsiooniga. Maakler pole isegi kursis ega kohal käinud üüritavates korterites, ei ilmu isegi korteri näitamiseks kohale, aga raha tahavad millegi eest saada, see on niivõrd vale!