Selline ohtliku liikluskorraldusega ristmik on Tallinnas näiteks Akadeemia tee ring või siis rahvakeeli tipi ring. Olen pidevalt sunnitud seda ringi kasutama nii jalakäijana kui ka autojuhina. Iga kord lähened sellele ja mõtled, et kuidas seekord läheb.

Iganädalaselt näeb seal plekimõlkimisi, mis ei ole küll väga tõsised, kuid tekitavad autoomanikele peavalu. Enda autogi sai seal ära lõhutud. Tõsisem mure on aga jalakäijatega, kes ringi ületades seavad end igapäevaselt ohtlikku olukorda. Seda ka siis, kui jalakäija on tähelepanelik ja ettevaatlik.

Mu TTÜ-s õppiv kooliõde rääkis loo, kuidas ta pääses auto alla jäämisest tänu kiiretele jalgadele. Ta oli ületamas ringil olevat ülekäigurada ja nägi esimest autot peatumas. Samal ajal märkas ta, et tagant tulev auto ei aeglustu. Toimus kokkupõrge, tagant tulnud autojuht sõitis eesmisele autole otsa, mille tulemusel paiskus esimene auto üle ülekäiguraja. Kooliõde jõudis tänu kiiretele jalgadele lipsata üle tee ning see päästis ta arvariist. Ometigi oleks võinud olukord lõppeda palju hullemini.

Sellised õnnetused, kus jalakäijad saavad Akadeemia tee ringil liigeldes autolt löögi, ei ole harvad. Pole vaja palju guugeldada, et leida mitmeid jalakäijatega toimunuid õnnetusi.

Probleem on tipi ringi liikluskorralduses, kus autojuhid peavad jälgima paremalt ringil tulevaid autosid, kuid samal ajal ei märgata vasakult teed ületavaid jalakäijaid. Sellisesse liikluskorraldusse on sisse programmeeritud õnnetused, kuid siiani pole vea parandamiseks midagi ette võetud. Kas me peame sellega rahul olema? Minu meelest mitte. Vigane programm tuleks lõpuks õigeks kirjutada.

Selline olukord on mitmel pool mujalgi Eesti teedel, kuid sarnaselt Akadeemia tee ringile pole sealgi muudatusi tehtud. Ikka juhtuvad õnnetused seal, kus varemgi. Loodan, et nüüd tuleb aeg muudatusteks ja vähemalt Akadeemia tee ringist saab liiklemiseks turvalisem paik.