Oletades, et me kõik usume demokraatiasse ja et meedias räägitu hõlmab vähemalt suurema osa päriselt toimuvast – siis pakun välja, miks ei luba Hispaania valitsus Kataloonial uut referendumi teha. Kas nad kardavad? Miks karta loogilist demokraatiat, selle asemel nad hakkavad püsside ja võimuga kaitsma olemasolevat ja ei lase kunagi enam mingisugust spontaansemat laadi sündmust aset leida.

Mõtlesin, et juhul, kui Eesti oleks olnud ajaloost siiani jõudnud nii, et ta oleks Soome provints olnud, kas meil oleks umbes sama olukord? Mingisugune suurem rikkam riik konservatiivsemate poliitikutega hoiab kinni oma provintsidest.

Minu arvates saaks see referendumi värk veits reaalsema otsustusvõime, kui lisada sinna selline reegel: otsus võetakse vastu ainult siis, kui on ületatud mingisugune lävepakk, näiteks 70 protsenti poolt või vastu hääli, pluss valimisest osavõtt on vähemalt 80 protsenti. Kui on referendum, inimesed valivad ja kui ühte valikut valitakse 70 protsendilise toetusega, siis võiks seda juba tõsise otsusena võtta.

Paljud lollid referendumid jääksid nii ära. Samas on referendum nii tähtis osa demokraatia eksisteerimisest. Neid võiks rohkem olla. Üks protsent aga siia või sinna on täielik jama.