Loomulikult võib tänase uudise, et kesikud armulikult loobuvad oma 13. palgast rahva nõudmisel, lahterdada populismi kuldvaramusse. Ilmselgelt mingit 13. palka ei oldud tegelikult planeeritud, kogu üritus oli üks show, trikk ja PR. Aga küsimusi tekitab, et milline ajukääbik selle triki peale küll tuli? 

Esiteks ei kustuta mitte miski rahva mälust asjaolu, et 13. palk ei olnud mitte tulemustasu tublidele linnavalitsuse töötajatele (ja neid on seal palju, kes madala palga eest dokumente haldavad ja muid kontori-lihttöid teevad ja reaalselt seda masinavärki käimas hoiavad, rääkimata koristajatest jne), vaid spetsiaalselt justnimelt juhtidele ettenähtud boonus, mille juurde kuulus ka bensiinihüvitise kahekordistamine.  

Muide, kas pole huvitav, et 13. palgast justkui loobuti, aga bensiinihüvitise tõstmisest loobumisest pole kuskil sõnagi? Kas oligi tegelikult ehk kogu aeg asja mõte 13. palga ümber tekkinud kära varjus see toetus tõsta, nii et inimesed tähele ei paneks? Skeem missugune - anname endile 13. palga juurde! Ja siis salaja sosinal lisatakse, et ("ja tõstame bensuhüvitist ka..."), rahvas tõstab kisa, sellest loobutakse ülima armulikkusega, ent bensuhüvitisele ei pööratud eriti tähelepanu ja kogu kisa varjus saab selle hüvitise ilusasti rakendada? Jokk missugune!  

Teiseks - kuidas mõista Savisaare mõnitamist, et tasuta linnatransport ja pensionäride ravimisoodustused on justkui kõigile tallinlastele mõeldud 13. palk? Arvutasin ja meenutasin, tudengil maksis enne tasuta transporti ühekuine kuukaart ~7-8€, teistel natuke alla 20€ vist, nii et tallinlane "võitis" 100-200€ ringis aastas. Kas see ongi 13nes palk? Kuidas on paarsada eurot võrreldav mitmete tuhandete eurodega, mille linnaisad oleks endale saanud? Too 13nes palk oli ette nähtud üheksale inimesele ning selle kogumaksumus oleks aastas olnud 300,000€ ringis. 300,000€ on aga suur summa, selle eest saaks renoveerida päris mitu lasteaeda ja lappida nii mõnegi löökaugu Tallinna teedel. See on sulaselge mõnitamine, mitte midagi muud.  

Kui kogu see asi oli tõemeeli mõeldud ja mitte ettekavandatud PR trikk, siis tekib küsimus, et kas linnaisad on hulluks läinud. Kui kogu see asi oli mõeldud populistliku rahvalollitamise ja eelolevate valimiste mõjutamiseks, siis tekib küsimus, et kas linnaisad on lihtsalt nii lollid, et arvavad, et rahvast saab nii lihtsalt orki tõmmata ning et kas tõesti pole Savisaare pundil piisavalt raha, et palgata vanemaid ja kogenenumaid PR-inimesi, kes selliseid jamasid ei lubaks?