Kui suri Eesti viimane Rüütliristi kavaler hr. Nugiseks, ei teinud sellest välja ükski kõrgem riigi esindaja. Enam ei olnud sobilik märgata neid äsjaseid "sõjaliste teenetega vabadusvõitlejaid". Mujal meie ajalugu ei mõistetavat ja selle selgitamine meie välissõpradele oleks vist liiga raske töö. Kuigi sõbrad võiks ju veidi arusaamist ilmutada. Igatahes aeg töötab kindlalt olupoliitikute kasuks.

Kui Saksa poolel võidelnud meile enam ei kõlba, siis peaks ehk sobima Nõukogude poolel võidelnud. Punaarmee võitles ju kommunismi ja sotsialismi eest, mis on täna täiesti aktsepteeritud maailmavaated ja esindatud kuni kõige kõrgemale (Europarlamenti) välja. Kõik kommunistide juhid alates Leninist kuni Stalinini on enam-vähem aktsepteeritavad. Seeavastu natsionaal-sotsialism, Hitler ja kõik sellega vähegi seotu on üheselt keelustatud ja põlu all. Vaatamata sellele, et kommunismiohvreid olevat ajaloolaste väitel natsismiohvritest kordades rohkem.

Niisiis järgides tänaseid "euroopalikke väärtusi" ja meie oma presidenti, võiks ehk ka Eesti hakata ametlikult tähistama 9. mail võidupäeva. Teame ju, et kümned tuhanded eestlased sõdisid Punaarmees ühes demokraatlike lääneliitlastega Natsi-Saksamaa vastu. Kuna isegi tänane välisminister ei tunnista otsesõnu okupatsiooni ja loobub okupatsioonikahjude hüvitamise nõudest, ning ka Okupatsioonide Muuseum muudetakse Vabaduse muuseumiks, siis 9. mai tähistamine oleks lihtsalt ajastu vaimuga kaasas käimine. Tekib küsimus, kas üldse oli okupatsiooni? Võib-olla Päts andiski seaduslikult võimu üle kommunistidele? Võib-olla tõesti liitus Eesti Katsevägi vabatahtlikult, ilma vastupanuta Punaarmeega ja sõdis hiljem selle koosseisus kangelaslikult fašismi vastu? Võib-olla...see kõik on väga suhteliseks muudetud.

9. mail võiks siis meilgi olla sõjaväeparaad ja riigi juhid asetada pärgi langenute haudadele. Monumentide juures oleks auvalve jne. Tundub perversne? Paljudele kindlasti. Aga pole midagi teha, ajastuvaim on selline. Tuleb osata teha kompromisse. Kuna Hiina on meile võimas ja vajalik partner, ei tõstata me Tiibeti ja inimõiguste küsimusi. Kui on vaja Türgiga hästi läbi saada, vajutame jälle silma kinni, kui USA vangistab ja piinab ebaseaduslikult inimesi, oleme vait kui sukk jne. Miks siis mitte vähemalt proovida Venemaaga paremaid ja meile omale kasulikke suhteid arendada? Selleks polegi vaja teha palju. Punaarmees võitles palju eestlasi, kelle mälestamine oleks inimlik. Natsismivastaste võitlejatena on nad rahvusvaheliselt kõigile (eriti meie välispartneritele) aktsepteeritavad ja mõistetavad kangelased.

9. mai tähistamine oleks ka suur samm toimiva integratsiooni poole. Seni takistabki integratsiooni kõige enam erinev ajalookäsitlus. Seni on riik integratsiooni edendanud vene keele laialdast kasutamist lubades. Sellega on muidugi venekeelsete elu siin palju mugavamaks tehtud. Puudu ongi veel ühine tähtpäev. Mis sobiks selleks rohkem, kui mitte venelastele kõige olulisem päev - Võidupäev? See ei tähenda, et me ei võiks ka Saksa poolel võidelnuid samuti mälestada - vastupidi, seda peaksime samuti tegema hakkama. Poliitikud ei peaks seda häbenema ja kartma, vajadusel tuleb lihtsalt meie välispartneritele meie ajalugu selgitada. Mõlemal poolel võidelnuid võiks austada, see ei võtaks kelleltki tükki küljest ära.

Integratsioonis ja suhetes suure naabriga tuleb osata olla parajalt kaval ja võimeline enda ego maha suruda. Miks? Sest jõutasakaal on totaalselt meie kahjuks ja väiklase vaenu juurutamine lõppeb alati meie kahjuks. Täna on üks suur jõud meie selja taga, aga kunagi ei tohiks panna kõiki mune ühte korvi. Lisaks peame mõtlema oma rahvale ja arendama majandust, mitte tegelema sildade põletamisega.

Euroopas on 9. mai Euroopa päev. Kuid 9. maid tähistatakse Suure Isamaasõja lõpu ehk võidupäevana lisaks Venemaale ka Ukrainas, Valgevenes, Moldovas, Iisraelis, Transnistrias, Bosnia-Hertsevogiinas, Serbias, Armeenias, Aserbaidžaanis, Kasahstanis, Kõrgõzstanis, Türkmenistanis, Usbekistanis ja Tadžikistanis.

Hea lugeja! Mida sinu jaoks 9. mai tähistab? Kui sul on oma lugu või mõtted seoses tänase Euroopa päeva või võidupäevaga jagada, siis pane oma mõtted kirja aadressil rahvahaal@delfi.ee või kommentaariumis!