Koolidele suunatud konkursil “Ööjooksu tegija” 2012 saavad osaleda kõik Lääne-Viru maakonna kolmanda kooliastme (7-9 klass) ja gümnaasiumi (10-12 klass) kooliealised noored, kooli direktor, pedagoogid ja teised koosseisulised töötajad.

Eelmisel aastal  avaldas konkursi korras viiekilomeetrisel distantsil osalemiseks soovi 116 last maakonna koolidest. „Ööjooksu Tegija“ 2011 tiitli pälvis Rakvere Reaalgümnaasium, kust registreerus Ööjooksule 81 inimest.

Mare Paloots. Olite eelmisel aastal Rakvere Reaalgümnaasiumis koolidele suunatud konkursi „Ööjooksu Tegija“  projektijuht. Kuidas õnnestus koolinoori liikuma innustada ja „Ööjooksu Tegija“ tiitel koolile võita?

Nagu ma ka eelmisel aastal auhindade jagamisel ütlesin, ei pea ma seda arvu üldsegi suureks. Kuna päris palju küsiti võimalust läbi kooli ka pikemale distantsile registreeruda, siis arvan, et tegelikult oli osalejaid oma paarkümmend inimest rohkem. Lisaks veel meie aktiivased kepikõndijad-õpetajad, kes olid samuti end enne koolikonkurssi juba kirja pannud. Ja ka lapsevanemad olid huvitatud meiega liituma. Arvangi, et rohkem võiks tulevikus olla klasside kaupa registreerujaid ning liituda võiks saada ka lapsevanemad – see seoks kogukonda kooliga rohkem.

No olgem aus, Mare. Vabatahtlikult tänapäeval ju iga noor jooksurajale ei lähe. Millega üritasite õpilasi motiveerida?

Kedagi me ei sundinud. Tegime klassivanemate kokkusaamise, edastasime info, küllap klassijuhatajad ka innustasid - jaa nii see tuli. Ei midagi erilist.

Rakvere Reaalgümnaasiumist osales ööjooksul ühtse kollektiivina klass 10.m (nüüdseks siis 11.m) koos klassijuhataja Riina Rohtungiga. Miks otsustasite  konkursil kaasa lüüa ja Ööjooksule registreerida?

Sander: koos ühise eesmärgi nimel; Inna: lisaks osalemisele Aqva kinkekaart; Eliisa: tähtis on grupivaim; Brit: koostöö viib edsi; Keijo: nii osalemine oli ka odavam; Jana: tähtis oli ka klassijuhataja poolne innustamine ja tema osalemine.

„Tunnetan, et noored on jälle valmis osalema,“ räägib Mare Paloots, kelle arvates on õpilastes ka sel aastal hästi positiivne suhtumine. Õpilastelt kuuldubki sekka kommentaare „Äge!,“ „ Juhhuu!,“  „Väga positiivne energia,“  „Meeldis elav muusika,“  „Soojendus oli hea.“

Sel aasta julgustate teie Maria Kingsepp „Ööjooksu Tegija“  2012 konkursi raames Reaalgümnaasiumi koolinoori käima, sörkima või lustlikult marssima. Noorte liikuma innustamisel on eeldatavasti olulisel kohal ka eestvedaja eeskuju?

Kuna võtsin ise eelmisel aastal osa 10 km distantsist, siis võin öelda julgelt ja ausalt, et ööjooks on kinldasti lahe ja et seda tegelikult mõista peab sellest lihtsalt osa võtma.

Mina näiteks avastasin, et suudan ületada oma võimeid, joostes terve tee ilma peatumata.

Üks vahvamaid asju oli aga see, et joosta sai koos sõpradega ja tänava äärtel sai näha kaasa elamas sugulasi, sõpru, vanu tuttavaid. See melu tekitab sellise ühtse mõnusa Rakvere tunde ning ootan juba põnevusega selle aastast ööjooksu.

Millise eesmärgi olete Maria seadnud sel aastal Rakvere Reaalgümnaasiumi konkursi projektijuhina?

Ei ole hetkel mingit numbrilist eesmärki pannud, eesmärgiks on võimalikult palju noori rajale saada.

Huvi on noorte seas kindlasti ja tänu eelmise aasta paljudele osalejatele on minu töö kindlasti kergem, kuna nende positiivne elamus oma klassikaaslaste seas on kindlasti kõige parem reklaam.

Kuid, et reklaam oleks veelgi tõhusam ja uued nö hüved ja reeglid oleksid noortele teada, siis oleme peakorraldaja Marko Tormi kutsunud ööjooksu tutvustama, kuna kui info tuleb otse allikast, on see alati palju veenvam.

Sel aastal saavad Ööjooksul osalejad Viking Line tasuta pääsmed Soome, mis on raskel ajal ideaalne võimalus teha tasuta klassi- või kooliekskursioon näiteks šokolaadimaa Fazeri kommivabrikusse. Või on noortele atraktiivne sihtkoht tänapäeval hoopis teaduse- ja näitusekeskus Heureka Vantaal?

Kuna ise ei ole klassijuhataja, siis sellele küsimusele on raske vastata. Kindlasti aga panustan sellesse, et kõik need erinevad võimalused jõuavad klassijuhataja ja õpilasteni ning loodan, et mõni õpetaja näeb selles head võimalust.