Iphone'i puhul jailbreak'i ja Androidi platvormi puhul root'imine kujutab endast seda, et te kasutate  ära oma nutiseadmes sellised funktsioonid, mis tootja poolt on ühel või teisel põhjusel deaktiveeritud. Tavaliselt on sellise "lahtimuukimise" eesmärk saada oma seadmesse tasuta rakendusi, mille eest muidu raha tuleks välja käia, mõnel juhul ka saada rakendusi, mis antud seadmele muidu saadaval ei ole. Teine populaarne põhjus "häkkimiseks" on soov muuta oma telefon või tahvelarvuti isikupärasemaks, samuti alla laadida tarkvarauuendusi, mida antud seadmele enam/veel ei pakuta.  

 

Kahjuks ei ole see asi aga nii lihtne ja lilleline, kui enamikest netis levivatest õpetustest paistab ning oht oma seade ära brick'ida (telliskiviks muuta) on palju suurem, kui esialgu arvata võiks. Koos uue tarkvara, mille päritolu võib olla suhteliselt kahtlane, allalaadimisega võivad teie seadmest kaotsi minna ka osad seadme tööks hädavajalikud programmid/failid, mille taastamine ei pruugi õnnestuda ka backup'ide ja recovery abiga, mida paljud õpetused kinnitavad.  

 

Probleemi paremaks illustreerimiseks räägin teile pisut sellest, mis juhtus minu endaga. Kõik sai alguse sellest, kui minu tahvelarvutil, Samsung Galaxy Tab 2 10.1 (p5100), ilmnes probleem klaviatuuriga, hiljem tuli välja, et tegu on tüüpveaga ning garantii ja Samsung ise oskab soovitada vaid  seadme algseadete taastamist (koos sellega kõikide failide ning rakenduste kustutamist), mis aga ei välista seda, et järgmine nädal teie seadmel sama viga ilmneb. Uurides asja erinevatest foorumitest sai mulle üsna ruttu selgeks, et ainsaks mõistlikuks lahenduseks oma seadme root'imine ning uue rom'i ehk sisuliselt tarkvara peale installimine.  

 

Uurisin siis asja edasi ning proovisin leida kõige usaldusväärsema lahenduse protseduuri läbiviimiseks, mis aga osutus üsna raskeks, kuna väga raske oli vajalikke faile leida. Ma teadsin, et asjaga kaasnevad riskid, kuna seadmel kaob garantii, kuid kommentaarid ja õpetused oli väga paljutõotavad ning usutavad. Kõigest hoolimata otsustasin asjaga siiski proovi teha. Alguses läks kõik ilusti ja plaanipäraselt, kuid olles seadmele installinud uue tarkvara ei tahtnud see enam tööle minna vaid kiilus kinni juba üsna alguses, kui tulid ette Samsungi kirjad. Asi oli üsna hirmutav ning mul läks tükk aega ennem, kui suutsin läbi recovery mode'i installida uus tarkvara. Seekord seade käivitus, kuid juba üsna kohe märkasin, et seadmest on puudu mõned vajalikud rakendused (Google Play Store, Google Talk jne.), tegu oli rakendustega, mida niisama lihtsalt tagasi installida ei saa, kuid mille puudumine hälvas tõsiselt seadme kasutusvõimekust.  

 

Tänaseks päevaks olen oma seadme õnneks jälle korda saanud, kui selleks tuli mul mitu korda tõsiselt karta, et ma olen oma sedame jäädavalt brick'inud.  

 

Seega, soovitan kõigil asjahuvilistel ennem tõsiselt asja kaaluda ning uurida, soovituslik oleks ka eelnevalt konsluteerida mõne asjatundjaga.