Olen viimasel ajal näinud palju arvamusi Facebookis, kus naised kasutavad tihti väljendit "s***pea". Pole raske arvata, et selle ilusa hellitusnime on omale külge saanud mõni meesterahvas. Minu jaoks on arusaamatu, mida selline meeste kirumine Facebookis nendele pettunud naistele annab, aga see küsimus vast jääbki vastuseta.

Mind hakkas huvitama põhjus, miks naised avalikult mehi kiruvad ning veel enam: miks nende naiste endi poolt välja valitud, toredad ja armastatud mehed on järsku naiste arvates s***peadeks muutnud.

Jõudsin arusaamale, mis puudutab enamikku eesti naisi. Nimelt: meie ühiskonnas on alati saatnud naisi arvamus, et nemad peavad olema suhtes alluvaks pooleks. Mõni naine võtab seda rolli niivõrd tõsiselt, et pannakse rõhku vaid enda välimusele ning oodatakse oma ellu võluvat printsi valgel Mersul, kes hoolitseb naise eest elu lõpuni. Andke andeks naised, aga selliseid tibisid kasutavad mehed ära vaid ühel eesmärgil ning kui sa ka saad soovitud staatusesse ehk siis reaalsesse suhtesse sellises üleslöödud ajudeta olekus, siis sina kui isiksus oledki sellele mehele tühi koht ning kui suhtes olles soovid, et mees arvestaks lisaks sinu kehale ka sinu mõtete ja arvamustega, siis selleks ajaks on see rong juba läinud. Sel hetkel jõuavad sellised "portselanist" naised punkti, kus hakatakse mehi avalikult kiruma.

Ma isegi ei kujuta ette, kus või kuidas sellise mõtlemisega naised üles kasvavad. Tundub, et noores eas on liiga palju mehhiko seebikaid vaadatud ning elu nähakse läbi roosade prillide, kuna issid-emmed on alati hoidnud oma tütrekesi vati sees.

Loomulikult ei ole kõik eesti naised sellised. On ka reaalsemaid naisi, kes harivad end ja oskavad ise elada, kuid suhtes olles ikkagi loobuvad enda arendamisest ning ohjad oma elu suunamisel antakse meesterahva kätte. Sel juhul jõutakse samuti kunagi hiljem, ehk alles aastate pärast, kui on olemas lapsed, punkti, kus naine on end n-ö kinni elanud. Kasvatanud aastaid kodus lapsi ja hoolitsenud majapidamise eest. Igal sellisel naisel jõuab elus kätte hetk, kus avastatakse, et nende kunagised aastatetagused unistused on jäänud teostamata ning kogu omandatud haridus on maha visatud. Taibatakse, et on elatud ainult oma meest ja lapsi teenides ning end on jäetud tahaplaanile. Seda taibates soovivad naised end taas arendada nind selline soov ei pruugi olla meeltmööda meestele, kes on harjunud naist nägema vaid kodus tegutsevana.

Tekib jällegi olukord, kus naised tunnevad, et neid ei mõisteta ning hakatakse mehi kiruma. Sellised naised küll ei tee seda avalikult Facebookis.

Eestis on olemas ka käputäis naisi, kes elavad edukalt elu nii oma mehele, lastele kui ka iseendale pühendudes. Just sellised naised ei kiru kunagi enda mehi, kuna nad on rahul iseendaga ja suunanud enda elu ise, mitte laskunud teha seda oma mehel.

Palun, ärge andke vastutust oma elu suunamise eest mehele, kel on omad unistused ja omad eesmärgid. Tema ei peagi teadma, mida teie oma elult tahate. Te ise vabatahtlikult lasete elul jõuda punkti, kus te ei ole sellega rahul ning ebaõiglane on süüdistada oma valedes ostustes teist täiskasvanud inimest, kes ei ole kunagi palunudki teil olla alluv pool suhtes ja seeläbi end maha suruda. Naised, kes suunavad oma elu ise ning seda ka suhtes olles, ei leia kunagi põhjust mehe kallal vingumiseks ning alusetuks süüdistamiseks, et mehed on nende elu ära rikkunud.

Olgem ausad, mehed hindavad rohkem naisi, kellel on eesmärgid ja kes püüdlevad nende poole, ning suudavad, oskavad ja tahavad saada oma eluga ise edukalt hakkama.

Seega, naised, elage iseendale! Kontrollige oma elu, suunake oma elu, tehke oma otsused ise - saage ise oma eluga hakkama! Harige ennast, tehke karjääri, avardage silmaringi, nähke vaeva, omandage kogemusi ja olge reaalsed. Ärge süüdistage oma ebaõnnestumistes ja rahulolematuses mehi.