Eestis on väga palju inimesi, kelle brutopalk on aastaid olnud alla 500 euro, ja nad kaaluvad lapsesaamist ettevaatlikult, kui neil vähegi arunatukest peas. Oleme kuulnud palju perekondadest, kus polegi isa, ja lapsed on saadud mitme erineva mehega, kes varsti ära jooksnud. Niisugusel juhul ei aita ka emapalk igal õhtul laste kõhtu täis sööta.

Suhetes pole kunagi 100% kindlust, et mees su kõrvale jääb. Seetõttu peab olema valmis igaks olukorraks. Ema soovib lapsele turvalisust, katust pea kohale ja täis kõhtu. Väga raske on aga lapsele rõõmu pakkuda, kui palk üliväike. Emapalk annab eelise neile, kelle palk on vähemalt riigi keskmine.

Naised saavad emapalka poolteist aastat, aga mis saab edasi? Lasteaeda last üldjuhul nii vara ei võeta, või on kohad täis. Eralasteaiad on krõbekallid. Lapsehoidjad alla kolme euro tunnis netoga ei lepi. Mida teeksite olukorras, kus teie brutopalk on alla 500 euro? Sellise palgaga inimesi on Eestis nii palju!

Kõigil pole ka enam vanemaid, kes saaksid lapsi hoida, või on neil terviseprobleemid, mis seda takistavad. Või elavad nad lihtsalt nii kaugel.

Ja kui peaks juhtuma kohutav lugu ning elukaaslane jätab naise lapsega kahekesi, siis tiksub poolteist aastat täis ja ema ongi sõltuv sotsiaalabist. Mul pole viimasega lähiminevikus kogemusi olnud, aga lauda selle rahaga ära ei kata.

Peamine põhjus, miks emapalk ei kutsu last sünnitama, ongi see, et ta saab otsa enne, kui laps saab lasteaeda minna. Pikendage emapalka kolme aastani! Senikaua jätkan enda harimist ja parema töökoha otsimist. Bioloogiline kell aga tiksub ja tiksub.