Areng

Kõlab irooniliselt, kui võtta arvesse suure osa Eesti rahva vaesust, mille tõttu ei saa paljud inimesed loodud hüvesid nautida, kuid tuleb tunnistada, et silmaga nähtav areng on kena. Uued hooned, uued sõidukid, rohke kaubavalik ja üldse kõik uus. Eesti näeb endiste sotsriikidega võrreldes kena välja.

Pean tunnistama, et kui oleks minu teha, elaksime ikka veel väliselt nõukaajas - olen niivõrd kokkuhoidlik inimene, et ei raatsiks uusi asju hankida, sest see toob kaasa lisakulutusi. Kuid elada sellises Eestis, nagu oli 20-30 aastat tagasi, ei tahaks ma ise ka.

Loodusvarad

Loodusvarade raiskamine on kurb ja Eestitki ohustav tendents. Ometi on Eestis märksa rohkem puhast vett, puutumatuid metsaradu ja värsket õhku kui suuremas osas maailmast.

Enamik inimesi saab soovi korral sõita loodusesse ja isegi suuremates linnades või linnaäärtes saab vaikust nautida. Tallinnas on näiteks Nõmme, Pirita ja Pelgulinn mõnusad kandid, Tartus on isegi linnasüdames Toomemäel väga mõnus ja rahulik.

Haridus

Eestlastest peaaegu 100% on kirjaoskajad, meil on kõrgharidus, kõrgkultuur ja meie inimesed on maailmas pigem tarkade hulgas. Tunneme ja omame arvutit, nutitelefone, maksame mobiiliga ja osaleme e-valimistel. Seda ei pea muidugi tingimata tegema ja toredam oleks, kui eestlased loeksid rohkem raamatuid.

Inimesed

Olen sellele viimasel ajal korduvalt mõelnud ja olen jätkuvalt seisukohal, et eestlased on head inimesed. Nad on otsekohesed, võibolla vähese jutuga, kuid enamasti ausad ja abivalmid. Nad on enamasti toredad, kui neid tundma õppida ja sageli saab eesti inimese peale loota. See on minu arvates pigem reegel kui erand.

Töökus ja tublidus on teine märksõna, mis inimesi ehk alati õnnelikuks ei tee, end on ometi konstruktiivne ja aitab ühiskonda edasi rohkem kui ükski streik või jutt.

Eesti inimene on tagasihoidlik ja konstruktiivne. Talle meeldib ehitada, midagi luua, mitte vehkida ja lõhkuda. Ja enamasti on eestlased siirad ega oskagi eriti hästi valetada.

Disain

Eestlased on muu maailmaga võrreldes üsna maitsekad ja stiilsed. Pariisi moega pole mõtet meid võrrelda, kuid tootedisainil pole midagi viga.

Eestlaslik minimalism ja tagasihoidlikkus tuleb disainis vägagi kasuks. Võib ausalt tunnistada, et suurem osa eestlaste visuaalset loomingut ei riiva silma ning ka täiesti tavalised inimesed suudavad oma kodud sisustada nii huvitavalt ja kenasti, et kõlbab ka ajakirjast vaadata.

Söök

Eesti köök on muidugi äärmiselt tagasihoidlik ja toiduelamuste saamiseks peame laenama ideid lõunarahvastelt, kuid eesti või ja piim, hapukoor ja juust ning muud toiduained on imehead. Kõik, mida kohapeal toota saab, on aus ja ehe.

Suur õnn on, kui õnnestub saada mahetoodangut, väetiseta kasvanud kartulit-porgandit ja muud kraami. Maailmas ei olegi nii palju piirkondi, kus inimesed saavad suvilasse sõita ja kartuli maha panna. Meie saame. Iseasi, kas me tahame ja viitsime.

Kiire asjaajamine

Kui viimati passi käisin tegemas, sain selle kiirpassi tellimata kätte nädalaga. Eestlased ei jokuta ja suudavad väga kiiresti pabereid vormistada. Olgu pank või mõni ametkond, arutut ootamist on küllaltki vähe. Peaaegu ei juhtu Lõuna-Euroopas nii sageli ette tulevat tulge-homme-tagasi-vaatame-edasi-jokutamist. Inimeste aega enamasti väärtustatakse, ehkki on erandeid ka. Palju saab ära ajada interneti teel ja järjekordi on päris väheks jäänud.

Eestis on tegelikult palju head ja isegi paljukirutud kliimal pole viga midagi. Muidugi on pime ja sügiskaamos, kuid õnneks on ka lumi, mis toob valgust ja helgust. Ei ole kuumarabandusi, orkaane, veepuudust, ohtlikke loomi või kontrollimatult vohavat narkokaubandust. Eestis saab elada küll, kui tahta ja püüda. Ükskõik, kui väga me seda ka uskuda ei tahaks, ei ole tegelikult kusagil maailmas kerge elada ja Eesti mured jäävad ikka rõõmudele alla.