Reklaamid on varjatud või otsesel kombel meie, valijate taskutest võetud eurode eest rahastatud. Ilmne näide on hiljuti "Tallinn liigub" varjus teostatud Keskerakonna reklaamikampaania, mille maksumus on üle 50 000 euro! Selle raha eest saaks koolilastele koolitarbeid jagada, liiklejatele helkureid või isegi jalgrattaid, või suurperedele toiduabi. Kuidas saab küll raha sedasi laristada?

Aga vaatame siis, kuidas reklaamivad endid seekord need põhilised erakonnad. Alustame IRL-ist. Mis mõttega minna Lasnamäele hääli püüdma lausega: "Ajame Eesti asja!"? Lause on üllas, kuid seal kõlaks küll paremini näiteks "Ajame ühist asja!" Ja üle Tallinna on härra Kross plakatitel nii kurja pilguga, nagu politseilinn oleks tulekul. Keegi ei julgegi hääletama minna.

Juku-Kalle Raid aga tahab ühelt poolt, et härra Savisaar puhkaks jalga, teisest küljest tahab tema taburetti endale. Kus siis vanainimene peaks puhkama, kui talt tool ära võtta? Selliste koolipoisilike hüüdlausetega küll ei veena mitte kedagi.

Sotsiaaldemokraatide plakatid on on Tartu maantee alguses vägagi naerusuised, kuid milleks panna lühikese vahega püsti seitse valimisloosungit täpselt sama tekstiga? Pannud need seitse poliitpäkapikku ühele plakatile selle "Tule meiega!" tekstiga. Oleks raha säästnud. Samuti oleks usutavam ning värvikam, kuna oleks näha, et välismaist päritolu Abdul Turay oleks ka nagu omaks võetud teiste sekka.

Huvitavad tunduvad seekord reformarite reklaamid. Nad on leiutanud palju lubadusi, pikkides need poliitikute ees- ja perenime vahele. Nii võib leida naljakaidki variante. Valimisplakatitelt saame teada, et Mati Kättesaadav Arstiabi Raidma ja Igor Kättesaadav Arstiabi Gräzin reklaamivad end vist alateadlikult vallalistele naistele? Samas on üsna segane reklaam Valdo Ülemiste Ühistranspordikeskus Randpere. Kas pole kohmakas lause? Ja nii mõni teinegi.

Keskerakonna reklaamid on seekord ikka väga igavad. Pealegi tundub, et see "Töötab" on eesti keelde vigaselt tõlgitud vene keelest. Kui vene keeles on "Vsjo rabotaet" ehk oleks eesti keeles parem "Kõik toimib" või "Töötame"? Töötada saab mõni asi või asutus. Inimene "Teeb tööd" või "On töökas". Täiesti selline tunne, et võiks ise kuskil reklaamibüroos töötada ja neid vaimukaid lauseid välja mõtelda. Kui ainult keegi pakuks sellist tööd...

Eks Keskerakond on valimisedu vist kindlustanud oma näiliselt tasuta ühistranspordi, kirikute ehitamise ja pensionilisade jagamisega. Siis lastaksegi valimisplakatid põlve otsas valmis teha ja kalli raha eest hästi palju ja suurelt üle linna riputada.

No palun lõpetage see raha laristamine ükskord ära! Alles oli majanduskriis. Võiksime sellest ometi õppust võtta. Kasutage raha asjalikult, kui seda on sedasi võtta. Aga mina valijana sooviksin ka kaasa rääkida valimisplakatite mõttekuses ja hulgas. Võiks olla mingi ülempiir, millest rohkem ei tohiks reklaami peale kulutada. Või tuleks veelgi vähem aega lubada neil plakatitel üle linna lehvida.