Mina olen igati poolt ja rõõmus, et see e-arvate asi ära jäeti. Pole vaja nuumata praeguseid e-arve keskusi. Kui riigi jõudu kuskile panna, siis sellesse, et toetataks vabakasutusstandardeid, rahastataks alternatiivseid e-arvete mõtteid, vaid tagataks e-arvete turvalisus.

Tänased e-arvete keskused ei vastuta millegi eest. Keegi siiski võiks seda teha, kui süsteemi tekib mingi liba-arve. Vastutada, et e-arvete süsteemis toimetavad ainult korrektse ja kontrollitud taustaga osapooled. Mitte arvevabrikud, kes kütavad 10 tuhat mikroarvet välja ning kuna teenust/kaupa tegelikult pole, siis teenivad kasumi, kui 1% arve saajatest selle tühja arve automaatselt tasub.

Tagantjärele öeldakse, et ise olid loll, et iga oma arvet ei kontrolli. Minu sisemine kontrollprotseduur maksab nii palju, et selle kõrval on tava-arve käsitlemise kulu vs e-arve olematu suurus. Mulle on e-arve kasulik ainult juhul, kui ma tuginedes süsteemi usaldusväärsusele saan kokku hoida oma sisemiste kontrollprotseduuride pealt. Kõik muu soolake sisse.

Meil on riigi nuumatud süsteeme niigi palju - notarid, kohtutäiturid ja pinutäis muid ametnikke, kelle allkirja ja pitsatita elu seisukub. Väärtusloome null. Bürokraatia 100%. Pole selliseid "kaasaegseid süsteeme" jõudu rohkem nuumata.